PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El COAA detecta «mancances» en els concursos d’obres públiques

La principal preocupació dels arquitectes gira entorn el plec de bases

Per Àlex Pont

Imatge d’arxiu de les obres a la façana del centre esportiu dels Serradells.
Imatge d’arxiu de les obres a la façana del centre esportiu dels Serradells. | Maricel Blanch

El Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra (COAA) detecta «mancances» en els concursos d’obres públiques. Així ho va afirmar la degana, Zaira Nadal, després d’avaluar els processos d’adjudicació que es van dur a terme durant el 2021. «Ens hem trobat amb diversos exemples de malentesos per part dels ens públics a l’hora de realitzar projectes», va indicar Nadal.

Una de les majors preocupacions pel col·legi és el plec de base amb què es convoquen els concursos. En aquest sentit, Nadal va criticar que «en alguns casos, les bases establien que els projectes serien anònims fins al moment que es decidissin els guanyadors; tot i això, molts cops s’anuncien els noms dels autors de cada iniciativa». A tall d’exemple, la degana va assenyalar el procés del parc nou d’Encamp, el bany de l’ossa. En aquest cas es van fer públics els temes, quan «s’havien de mantenir en secret fins al veredicte definitiu».

Així mateix, la degana del COAA va afirmar que «en general hi ha bona col·laboració amb les institucions; tot i això, caldria una previsió nacional i comunal sobre les necessitats i les prioritats d’equipaments a llarg termini, independentment del calendari electoral». En aquest sentit, la posició dels arquitectes gira al voltant d’una «profunda anàlisi» de la situació de la construcció a cada parròquia «aportant el màxim de dades possible per poder dur a terme un bon diagnòstic i, llavors, construir amb consciència». Tot i la valoració positiva de l’obra pública, Nadal va destacar que «el sector viu molt més de l’àmbit privat».

Esmenes del PS

D’altra banda, el Partit Socialdemòcrata va presentar a finals de gener un total de 43 esmenes a la Llei de Contractació Pública amb la finalitat que els projectes es redactin i s’adjudiquin per lots, i no només a un únic adjudicatari el qual subcontracta a altres empreses per dur a terme treballs específics de l’obra. Segons van afirmar els socialdemòcrates, aquestes esmenes s’adapten a la normativa europea i van indicar que el fet de subcontractar perjudica les empreses del país.

En aquest sentit, la degana del COAA va assenyalar que «falta reflexionar profundament sobre aquestes mesures». La proposta dels arquitectes és totalment contrària a les esmenes del PS, ja que «recomanem que hi hagi un contractista principal en els projectes; si hi ha un únic responsable el control sobre els altres contractats és més efectiu». A més, Nadal va indicar que «si es dugués a terme per lots, aquest fet deixaria la porta oberta a què cada empresa delegués la responsabilitat als altres implicats a les obres». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT