PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els advocats demanen recursos i denuncien «situacions complexes»

Reiteren la queixa pel retard en els processos i creuen que cal vetllar per la llibertat d’expressió dels lletrats

Per Albert Belis

L'entrada de la Seu de la Justícia.
L'entrada de la Seu de la Justícia. | EL PERIÒDIC

La junta del Col·legi d’Advocats d’Andorra va fer ahir balanç dels dos anys de mandat i va manifestar la necessitat d’encarar «una nova etapa» en què s’abordin «temes crítics» que provoquen «situacions complexes» per a l’exercici dels lletrats, com ara «la dilatació i el retard en els processos judicials», així com la necessitat «d’incrementar recursos especialitzats» per «trobar mecanismes de millora per guanyar agilitat en la justícia».

Per donar compliment a aquesta nova etapa, els integrants de la junta van anunciar la celebració d’eleccions el dimarts dia 15 de febrer vinent. L’actual vicedegana, Sònia Baixench, encapçalarà la nova llista de la junta sortint, amb el degà Xavier Sopena com a segon, amb la voluntat d’intercanviar els papers. De moment és l’única llista que es presenta als comicis, tot i que hi ha temps fins dos dies abans perquè hi concorrin candidatures alternatives.

Segons Sopena, la justícia «hauria d’estar dotada dels recursos necessaris, ja que actualment hi ha mancances, i aquest és un dels aspectes importants per donar aquesta agilitat que manquen». Així doncs, «calen més diners per tenir més efectius, i s’ha de veure si des d’un punt de vista organitzatiu s’estan optimitzant els mitjans de què es disposen i també com es poden implementar lleis», va afirmar.

El col·lectiu celebrarà eleccions el 15 de febrer, amb Sònia Baixench com a cap de llista de l’actual junta

Precisament en l’àmbit legal, es troba en tràmit parlamentari la Llei del contenciós administratiu, mentre que ja s’està implementant la Llei del procediment civil, amb la qual s’està en una fase inicial amb l’objectiu d’agilitzar procediments en un context de retards significatius. A més, hi ha el projecte de llei d’accés electrònic, que «segurament serà una eina interessant per facilitar tràmits i desplaçaments», perquè «permetrà consultar expedients des dels diferents despatxos», va explicar Sopena.

Pel que fa a la Comissió de la Justícia, on hi estan representats tots els actors implicats, l’encara actual degà va assegurar que «és una eina necessària», i fins i tot «ha de tenir la vocació de ser permanent», perquè «ha de ser l’organisme que permeti copsar els problemes i les necessitats, analitzar les dificultats i impulsar propostes». En resum, «ha de ser l’eina que generi el debat i reculli la voluntat constructiva de trobar solucions», una voluntat que «nosaltres sempre hem defensat», va assegurar Sopena.

Una de les novetats d’aquests darrers mesos de l’administració de justícia és la construcció de la nova seu, que «introdueix millores des d’un punt de vista material», ja que abans les sales eren «petites», i això «sens dubte ha facilitat la nostra tasca», va explicar el degà dels advocats, però «també és cert que, com que és un edifici gran, les comunicacions amb els interlocutors judicials i els advocats no són sempre tan àgils i fàcils com eren abans».

Un dels aspectes que destaca el comunicat fet públic ahir pel Col·legi d’Advocats en el balanç dels dos anys de mandat és la llibertat d’expressió. En aquest sentit, Xavier Sopena va afirmar que «tampoc es podria dir que estigui coartada, però sí que és un dels principis que defensem com a col·lectiu, ja que és important en l’exercici de la nostra professió, perquè permet a l’advocat expressar lliurement allò que creu en el marc de les vistes i la defensa del seu client», va recordar.

Les consultes gratuïtes augmenten un 7,3% durant l’any 2021

El Col·legi d’Advocats ofereix consultes gratuïtes a la ciutadania cada dimecres a la tarda, amb la corresponent cita prèvia. Durant l’any 2021 se n’han fet un total de 474, una xifra que representa un increment del 7,3% respecte a l’any 2020. Un 11% del total han estat sobre temes laborals, un 39% sobre la família (separacions, guàrdies i custòdies o divorcis), un 11% sobre reclamacions de quantitat, un 6% sobre temes relacionats amb la CASS i un 33% sobres temes varis (lloguers, assegurances o herències). D’un any a un altre, en termes percentuals, han baixat les laborals, mentre que s’han incrementat les de família i les reclamacions. Tot i que la xifra absoluta de consultes ha augmentat el darrer any, no ha estat la més alta registrada des del 2011, ja que l’any 2014 i 2017 va sobrepassar les 500 demandes.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT