PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Vida després del Dakar

Albert Llovera i Margot Llobera, oncle i neboda, van coincidir per primera vegada a la competició com a protagonistes

Per David Sansaloni

Albert Llovera i Margot Llobera, a l'Aràbia Saudita durant el Dakar 2022.
Albert Llovera i Margot Llobera, a l'Aràbia Saudita durant el Dakar 2022. | @albertllovera / @margot_llobera47

El Ral·li Dakar d’aquest 2022, tot i haver estat una mica descafeïnat pel que fa a l’àmbit competitiu a causa del gran nombre d’abandons que va haver-hi sobretot en la primera etapa, ha deixat, una vegada més, grans imatges per al record. Sense cap dubte, Andorra ha tingut un lloc especial en aquesta galeria de moments, i és que per primera vegada hem pogut veure dos familiars tricolor competint, com a protagonistes, en l’esdeveniment més important del món del motor.


Albert Llovera i Margot Llobera, oncle i neboda, van poder gaudir d’aquesta experiència de tu a tu, com dos grans amants d’aquest esport. A Llovera ja el coneixem, i va afrontar la seva setena aparició en el raid més dur del món com ja és característic, amb optimisme, humor, i deixant la sensació que és la resta del món qui té limitacions, perquè a ell qualsevol cosa que li posen al davant no és més que un altre obstacle a superar.

 

Albert Llovera i Margot Llobera, a l'Aràbia Saudita durant el Dakar 2022.


A bord d’un Iveco Powerstar, el Dakar 2022 va tenir «un sabor agredolç» per a l’andorrà. La competició li va mostrar el seu costat més amarg des de la primera jornada, i va acabar condemnant la seva actuació, després de trencar la suspensió en la setena. Però, tot i això, el del Principat no va voler quedar-se amb aquests records, sinó que va destacar el bon paper que tant el seu equip com el seu Iveco estaven fent en la competició. «Les etapes han estat molt bones. Hem tornat a estar a dalt, entre els llocs 12 i 15, que crec que és una gran posició», va declarar en tornar de l’Arabia Saudita.


Aquestes anècdotes, per a Llovera, són «inconvenients de l’ofici», i és que a qualsevol persona aliena al món del motor li semblarà fàcil conduir una màquina de 9.000 kg, a 132 km/h, per les dunes del desert, amb tan sols una aproximació pel que fa a les coordenades a seguir. Un salt de 21 metres (21 metres, que es diu aviat tenint en compte el context), i una caiguda de cara, va ser l’únic que va frenar als de l’equip Fesh Fesh.


No obstant això, si li preguntes a Llovera si tornarà l’any que ve, tardarà poc a contestar-te: «Farem tot el possible per a tornar». Tant de bo sigui amb el mateix optimisme, ganes de treballar i, perquè no, de lluitar per millorar cada cop el resultat de l’edició anterior. Aquesta mentalitat la comparteix també la Margot Llobera (i és que deu venir a la sang), que per primera vegada va seure a la cabina d’un vehicle de competició al Dakar.

 

Albert Llovera amb l'Iveco al Dakar 2022.


Un repte majúscul esperava a l’andorrana, que juntament amb la pilot catalana Mercè Martí es van posar a bord d’un bogey Ca-am Maverick RS per a competir en la categoria de side by side, amb l’equip FN Speed Team al darrere. Un total de 44 edicions han hagut d’esperar els amants del motor per veure un equip íntegrament femení, i justament en un país en el qual els drets i llibertats de les dones estan en dubte, per no dir que en moltes ocasions brillen per la seva absència.


Margot és una apassionada de tots els esports que ha tocat en la seva vida (que no han estat pocs), però el món del motor és diferent, té alguna cosa que l’enganxa, i als seus 25 anys ha aconseguit dos somnis en un: disputar el Dakar en primera persona (en aquest cas com a copilot) i fer-ho coincidint amb Albert. «Sempre ho hem parlat i quedava com una mica en l’aire, perquè mai saps si es pot donar l’oportunitat, però el que sí que tenia clar era que volia viure l’experiència», va dir Llobera, que en ser preguntada pel seu objectiu de competir en la categoria de motos no se sobresalta: «Si es dona algun dia, perfecte, però si no no s’acabarà el món».


Amb Martí com a pilot, la del Principat ha viscut un munt d’aventures, com l’espectacular bolcada amb el bogey, l’impacte d’una pedra que a prop va estar a punt de trencar el seu vehicle, haver de completar etapes en plena nit o el perill d’incendi que van viure en un proveïment de carburant.

 

Margot Llobera amb el bogey al Dakar 2022.


Al cap i a la fi, mil i un records en plena competició que queden relegats en importància en comparació a la foto que veuen a dalt a l’esquerra d’aquesta pàgina, que es complementa amb una frase que els dos han mencionat en algun moment: «Hi ha vida després del Dakar». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT