Irineu Esteve s’estrena amb una 20a posició a l’skiathlon dels Jocs

El del Principat assoleix el seu millor resultat en aquesta competició, i el tercer en la història del país

Per David Sansaloni

Irineu Esteve durant la cursa de l’skiathlon del Jocs Olímpics d’hivern Pequín 2022. | COA

Els Jocs Olímpics d’Hivern, que estan tenint lloc a Pequín (Xina) van viure ahir la seva segona jornada amb participació andorrana (sent Carola Vila l’esportista que va encetar dita competició per a la delegació tricolor amb una bona 47a posició a l’skiathlon femení). Irineu Esteve va tornar a oferir un gran rendiment, i ho va fer amb la 20a posició en l’skiathlon de 15+15.

Esteve va saber lluitar i patir en una cursa molt exigent, tant en la modalitat de clàssic com de patinador. L’andorrà va creuar la línia de meta registrant un temps d’1.21.08,2, a 4.58,4 del guanyador, el rus Alexander Bolshunov, que es va imposar amb un 1.16.09,8.

Aquest resultat de l’esquiador de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) és un dels millors que ha pogut veure el Principat, i el millor d’Esteve, que millora la 44a posició d’aquesta mateixa prova d’skiathlon a PyeongChang (Corea) del 2018, on també va ser 26è als 15 quilòmetres patinadors (era el seu millor resultat en uns Jocs fins avui) i 32è als 50 quilòmetres clàssics.

Aquesta 20a posició és la tercera millor marca andorrana, tan sols per darrere de la 18a posició de Mireia Gutiérrez en esquí alpí en la supercombinada de Sochi 2014 (Rússia), i la 19a de Vicky Grau en l’eslàlom de Nagano 1998 (Japó).

Pel que fa a la cursa, el de la FAE es va trobar en un context més complicat del que s’esperava. Tot i sortir amb el dorsal 27, al del Principat li va costar una mica entrar en ritme de competició, cedint diverses posicions durant el transcurs dels primers quilòmetres. El fred, que no sol ser un bon aliat per al fondista, li va provocar dificultats en la primera part del clàssic, però va ser a partir del quilòmetre 9 on va començar a remuntar posicions.

Amb alts i baixos, finalment Esteve va realitzar un bon canvi de material per poder afrontar de la millor manera l’estil patinador, realitzant una bona perfomance en la segona meitat de la cursa. Això sí, el rus Alexander Bolshunov va estar completament desmarcat de la resta de participants durant gairebé tota la prova, deixant-lo a banda de qualsevol disputa que es pogués donar entre la resta de participants.

En acabar la prova, Esteve va explicar que «ha sigut una cursa molt dura des del principi. Ens ha costat, al principi, agafar bones posicions i això ens ha endarrerit una mica». L’andorrà també va declarar que «hem estat tota l’estona patint fins que hem canviat a l’skating, que és on, llavors, m’he sentit una mica millor», mentre afegia que «he pogut anar seguint els grups, just fent la goma, i al final hem pogut fer una 20a posició, que tal com ha anat la carrera està bastant bé».

Per la seva banda, l’entrenador del fondista i tècnic de la FAE, Joan Erola, va assenyalar que ha sigut «una cursa avui molt dura», i va desvelar que «Irineu [Esteve], en principi, no està massa content perquè esperava fer millor resultat, però jo penso que està molt bé i que ha fet una molt bona cursa». Erola també va voler recalcar que «ha sigut una prova positiva, un bon començament de Jocs», mentre afegia que «ara ens toca preparar la 15 quilòmetres del dia 11, i descansar aquests dies, sobretot l’àmbit mental».

D’aquesta manera, tal com explicava el tècnic, Esteve tornarÀ a la competició el divendres, mentre que Carola Vila ho farà abans, el dijous, en la prova dels 10 quilòmetres.

Joan Verdú serà el següent competidor de la delegació tricolor en fer acte de presència

33 L’esquiador de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) Joan Verdú serà el pròxim competidor de la delegació del Principat en fer acte de presència en aquests Jocs Olímpics d’Hivern Pequín 2022. Verdú entrarà en acció demà en la prova de supergegant d’alpí, a partir de les 04.00 hores (hora andorrana). El de la FAE no pot arribar en un millor moment a la cita internacional, i és que ve d’aconseguir la seva tercera victòria a la Copa d’Europa.

Verdú es va imposar en el gegant de Reiteralm (Àustria), consolidant així el lideratge en la competició continental amb 324 punts, ja que aconsegueix sumar els 100 punts d’ahir que s’hi afegeixen als 200 de les dues victòries de Glungezer i els 24 que va assolir a Zinal gràcies a una 11a posició. L’andorrà ja va declarar tenir moltes ganes de viatjar cap a la Xina per demostrar que el que està aconseguint a la Copa d’Europa pot veures reflectit també amb una bona actuació als Jocs Olímpics. «Estic tenint molta confiança i estic anant molt de pressa. Ara marxo per lluitar pel meu país», va dir Verdú en acabar la darrera competició.