PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els ingressos per importacions recuperen xifres de prepandèmia

El recapte es duplica al gener respecte del registrat l’any passat

Per Lídia López

Imatge d’arxiu de productes de tabac en un establiment del país.
Imatge d’arxiu de productes de tabac en un establiment del país. | MARICEL BLANCH

Els ingressos per importacions del gener es van situar en xifres prepandèmiques. Segons es posa de manifest a l’informe publicat ahir pel Ministeri de Finances, el darrer mes es van recaptar 15,8 milions d’euros en taxes duaneres, un 0,2% més que la dada del 2020 i un 103,5% més que la del 2021. Cal recordar que fa un any, el context per la pandèmia del coronavirus va tornar a restringir fortament la mobilitat, i això es va traduir en un impacte notable en els ingressos per importacions.
Entrant al detall per productes, el grup que més creixement va presentar va ser el de tabac. Amb un volum de 7,4 milions enguany, l’ingrés suposa un 173,5% més que fa un any, i gairebé un 7% més que fa dos. També cal posar en relleu l’augment en un 112% del recapte per importacions de begudes en comparació amb l’any passat, acumulant més de 620.000 euros en taxes duaneres. Aquesta xifra va ser pràcticament calcada a la del 2020.

D’altra banda, el grup de combustibles minerals va sumar 4,3 milions per importacions, és a dir, un 72% més que el 2021. No obstant això, aquest capítol presenta un menyscapte del 7% respecte del 2020, quan l’ingrés es va situar en 4,6 milions. I de la mateixa manera, el conjunt d’altres mercaderies també va anar a l’alça, en un 52,5%, en comparació amb l’any passat, però va perdre un 3% amb el 2020. Aquest apartat va recollir 3,4 milions.

Passant a observar altres capítols destacats, cal posar en relleu els gairebé 600.000 euros ingressats pels vehicles i els 509.000 de la suma dels apartats de màquines i aparells elèctrics. El conjunt de vestits i accessoris va acumular unes taxes per valor de 304.000 euros, i la perfumeria i els cosmètics van recaptar 226.000 euros.

En darrera instància, l’informe del Ministeri de Finances desgrana el recapte segons la tipologia d’impost aplicada. En aquest sentit, el més voluminós va ser el corresponent al Dret Duaner (DD), amb 7,5 milions d’ingrés. A continuació s’hi va situar l’Impost General Indirecte (IGI), que va acumular 4,3 milions d’euros, seguit de prop dels 3,1 milions en el marc dels Impostos Especials (IES). La taxa ecològica ECO2, que s’ha posat en marxa enguany, va recaptar prop de 760.000 euros, i per últim, el volum corresponent a la Tarifa Exterior Comuna (TEC) va ser de 65.000 euros. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT