PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern preveu emetre 600 milions d’euros de deute enguany

L’Executiu formalitza el préstec de vuit milions amb el CEB, a retornar en 19 anys i amb un interès del 0,78%

Per Lídia López

El governador del CEB, Carlo Monticelli.
El governador del CEB, Carlo Monticelli.

El Govern continuarà implementant enguany la seva política d’emissions internacionals iniciada l’any passat. Segons va avançar ahir el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, la voluntat de l’Executiu per aquest 2022 és dur a terme emissions de deute per valor de 600 milions d’euros. D’aquests, el ministre va posar en relleu els 500 milions que s’emetran en forma de bons verds i sostenibles, replicant la fórmula empresa l’abril del 2021, quan el Govern va col·locar 500 milions en aquesta tipologia i en una única operació llistada a Luxemburg. Aquesta acció va ser qualificada aleshores «d’èxit» per part del mateix Jover i del secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, motiu pel qual es vol repetir l’acció. «Es tracta d’una operació que encara estem tancant», va precisar el ministre, que va matisar que l’emissió es pot incloure en «el prospecte de l’abril de 2021», quan es van preveure un total de 1.200 milions d’euros.

Així mateix, Jover també va apuntar que enguany s’hauran de refinançar 615 milions que vencen, tots ells de deute nacional. No obstant això, el titular de Finances va detallar que les característiques de les operacions internacionals respecte de les nacionals, amb tipus d’interès menors i venciments més llargs, són més favorables. A més, pel que fa a la tipologia de bons verds, el ministre va posar en relleu que això suposa donar compliment a les línies de l’equip de Govern pel que fa a la sostenibilitat.

Unes línies que també compleix la finalitat del préstec de vuit milions d’euros amb el Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa (CEB) per al finançament de despeses en el marc de la implementació del programa de Transformació Digital d’Andorra, i més concretament, de l’administració. La reunió del Consell de Ministres celebrada ahir va aprovar la formalització del préstec, pel qual s’ha previst un retorn en 19 anys i un tipus d’interès del 0,78%. De fet, Jover va destacar que es tracta del primer préstec per aquesta finalitat que el CEB concedeix a un país. D’altra banda, el titular de Finances va puntualitzar que a través d’aquest crèdit també s’impulsarà un programa per promocionar la digitalització entre el teixit empresarial del país, centrat especialment en les petites i mitjanes empreses.

Un cop aprovat el crèdit, el darrer pas és la signatura del contracte de préstec entre les dues parts. En aquest sentit, el Govern va compartir que està previst que es dugui a terme els dies vinents per part de Jover en representació andorrana en un desplaçament a la seu del CEB a París. El crèdit s’emmarca en l’estratègia de diversificació de les fonts de finançament de l’Estat i suposa el segon préstec concedit per part de la mateixa institució. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT