PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els set murals del Fener, una iniciativa per embellir el centre

La idea impulsada per la família Babot va contractar sis artistes del Principat per a la seva elaboració

Per Laia Bautista

Tres dels set murals.
Tres dels set murals. | Twitter/ Andorra la Vella

Fa uns mesos que passejant pel Fener Boulevard es poden veure una sèrie de murals que envolten les obres on s’estan duent a terme l’edificació d’un nou centre comercial. Els set murals són una inciativa de la família Babot, els quals van assegurar a EL PERIÒDIC que «la voluntat és mantenir-los (per al nou centre comercial) si les condicions ho permeten». 

«Com estan exposats a l’aire lliure, no sabem en quin estat es trobaran quan la construcció del nou centre comercial estigui acabada», va reconèixer un dels propieraris del terreny, Joan Babot, insistint en el fet que «si estan en bon estat», els propietaris tenen la intenció de buscar un lloc idoni dins del futur establiment. 

La decoració de les tanques que envolten l’antic aparcament del Fener, que mesuren cinc metres per 3,5, són plafons molt acolorits i molt diversos, però comparteixen un punt en comú: tots els murals han sigut pintats per artistes del Principat. El motiu és perquè la iniciativa de la família Babot, va decidir millorar el paisatge del carrer i «fer-lo una mica més maco», va puntualitzar Joan Babot, a banda de promoure l’art del país, contactant amb artistes autòctons.

Des de la família propietària van recordar que «encara falten més de dos anys per arribar a la decoració de l’interior», fet pel qual encara no poden donar detalls de la ubicació dels murals que estiguin en bon estat a la data de la inauguració del centre comercial. 

 

Set murals

Quant als plafons que es troben al voltant de les obres del nou centre comercial en construcció, els artistes van poder plasmar les seves idees sense cap límit ni sota cap directriu concreta, segons va informar Babot. Així, al carrer na Maria Pla es poden veure les següents obres: els caragols Infinito de Javier Balmaseda, el gall de Gos Com Fuig, el gegant entre muntanyes de Xavier Casals, un homenatge a Sergi Mas d’Arnau Orobitg i, per últim, una representació de l’imaginari de Star Wars d’una lluita entre Darth Vader contra una espasa làser verda sense portador. La gràcia d’aquest mural és que la persona es pugui posar davant fent veure que agafa l’espasa i formi part del quadre. 

Els altres murals que també es poden trobar pels voltants del carrer de la Unió, del Fener i de Sant Salvador són l’abstracte de dos perfils de Judit Rodrigo i un primer pla del rostre del personatge de D.C., el Joker, de l’empresa David Segura Murals S.L.
L’artista Arnau Orobitg va compartir en les seves xarxes socials les seves dues obres. En l’àmbit individual, Orobitg fa un mural on homenatja l’escultor Sergi Mas, conegut per participar en la reforma de la Casa de la Vall i escultor de l’Arnaldeta de Caboet, ubicada al Prat del Roure, entre altres obres artístiques. En l’àmbit col·lectiu, participa amb Xavier Casals en l’obra del Gall sota el pseudònim Gos Com Fuig, la primera firma d’Orobitg i Casals per les futures obres que pintin junts. El mural del Gall està pintat amb acrílics i segons va manifestar per les xarxes ambdós van voler aportar una «narcòtica estampa de l’humil galliner rural al bell mig del sarau de l’hiperestímul, honorant els orígens andorrans», un gall que «vol serenor potser de cascall...», un sentiment que l’artista deixa entre veure que «segurament en necessitem tots». 

La família es planteja afegir una zona d’oci i restauració al descobert del centre comercial

Joan Babot, un dels propietaris del terreny de l’antic aparcament del Fener, va explicar a EL PERIÒDIC que estan estudiant afegir un espai de restauració a cel obert en el nou centre comercial. «Ens estem plantejant una àrea de restauració i oci al descobert», va indicar Babot. La hipotètica zona estaria ubicada en l’última planta de l’establiment, tot i que encara no tenen definit quins elements d’oci inclouran al projecte. Tanmateix, va assegurar que els treballs de construcció no estan patint retards i, el local de restauració que encara està en una de les parcel·les del terreny «no està endarrerint, ni de bon tros, el projecte». D’altra banda, Babot va recordar que intentaran que els aparcaments siguin «accessibles per a tothom» i va informar que encara mantenen la previsió de construir gairebé 900 places. A més, va posar en relleu que estudiaran el cost perquè no siguin excessivament car, tot i que encara no hi ha res decidit. L’aparcament donarà servei al centre comercial en general i a tota l’àrea de Prada Ramon en particular. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT