PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els experts auguren un escenari de «crisi sísmica» al Principat

El terratrèmol d’ahir a la matinada a la zona d’Os de Civís és una rèplica del sisme de l’octubre passat

Per Àlex Pont

Mapa sobre l’epicentre i la zona d’incidència del terratrèmol d’Os de Civís.
Mapa sobre l’epicentre i la zona d’incidència del terratrèmol d’Os de Civís. | Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Un terratrèmol de magnitud 3,8 a l’escala de Richter va fer tremolar el principat ahir a les 03.02 hores. El sisme va ser advertit per molts ciutadans a través de les xarxes socials, en què molts d’ells expressaven que es van despertar per l’ensurt que els va causar el tremolor. A més, es van registrar un total de 15 rèpliques posteriors, la més forta de les quals va arribar a una magnitud d’1,7. Segons va explicar la investigadora de l’Andorra Recerca i Innovació Natàlia Gallego, «ens podríem trobar davant d’un escenari de crisi sísmica a causa de la reiteració dels moviments de les plaques durant els últims mesos».

Aquest sisme es tracta d’una «rèplica de l’alliberació d’energia que s’està duent a terme a les plaques tectòniques dels Pirineus des de l’octubre, quan vam detectar el terratrèmol de 3,6 a la mateixa àrea», va declarar Gallego. També, va recalcar que la profunditat va ser de 3,7 quilòmetres, «una distància bastant superficial». Els mapes d’intensitat van reflectir que es tractava d’un terratrèmol d’intensitat d’entre quatre i cinc sobre 12. «Si la intensitat arriba al nivell cinc, es poden ocasionar danys lleugers als edificis més dèbils de la zona, però no causaria cap incidència a nivell estructural», va indicar Gallego.

Les enquestes sísmiques per a la població es van començar a difondre a primera hora del matí, les quals continuaran obertes durant tota la setmana i, a partir de dilluns que ve  es començaran a analitzar els resultats i a extreure conclusions per part dels tècnics en riscos geològics. Ahir, es van registrar més de 500 enquestes contestades per part dels ciutadans, la qual cosa suposa un increment significatiu respecte a les de l’últim terratrèmol, en què es van comptabilitzar 100 respostes durant les 48 hores posteriors als moviments.

Tot i l’ensurt, la investigadora de l’ARI va recalcar que «aquestes incidències geològiques entren dins la normalitat en una zona de sismicitat moderada com ho són els Pirineus». A més a més, va explicar que no es registraven aquestes alteracions en un «període de temps tan curt des dels terratrèmols dels anys 70, en què es van detectar sismes amb una intensitat lleugerament superior».

Finalment, Gallego va recordar que «cal seguir els protocols d’actuació difosos per Protecció Civil, ja que, de moment, no s’ha hagut de lamentar cap dany rellevant, però cal fer un exercici de prevenció». En aquesta mateixa línia vol treballar l’ARI a partir d’ara, informant la població general i no tan sols els estudiants amb activitats escolars. Les previsions no són exactes, però «és probable que continuïn els moviments geològics, ja que a l’octubre es va alliberar molta energia; tot i això, estudiarem la sèrie sísmica dels últims mesos per estar preparats al futur», va assenyalar Gallego. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT