PUBLICITAT

Andorra la Vella

Benazet situa com a riscos les bosses de no vacunats i la tardor

El ministre espera seguir aixecant restriccions, però és partidari de mantenir l’ús del certificat

Per Lídia López

La consellera general demòcrata Sandra Codina i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir.
La consellera general demòcrata Sandra Codina i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir. | SFGA / CESTEVE

«Hem acabat una etapa de la pandèmia. L’òmicron és una altra covid». Amb aquestes paraules, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, es va mostrar «optimista» de cara a l’horitzó que ara dibuixa la pandèmia del coronavirus, durant la seva compareixença ahir a la Comissió Legislativa de Sanitat, malgrat que va reconèixer que hi ha dos elements que poden torçar aquesta línia positiva: els grups de no vacunats i la tardor vinent. En relació amb el primer aspecte, el ministre va exposar que «el virus continua variant, però no sembla canviar i creiem que anem a un model de variants menys agressives», tot i apuntar que «la preocupació es troba en el que es pugui estar coent a les grans masses de població no vacunades». Així, va fer referència als territoris que presenten xifres baixes de vacunació, i va compartir que des d’Andorra s’ha fet una proposta a Covax per comprar i cedir vaccins a països del tercer món, aproximadament unes 20.000 unitats, i també enviar-hi un equip de professionals perquè doni suport a la seva administració. «Aquest error de la comunitat internacional el podem pagar car. És una visió poc solidària i de risc, perquè hi ha punts on pot aparèixer una variant que ens posi en perill», va alertar Benazet, que va puntualitzar que estan a l’espera d’una resposta.

D’altra banda, el titular de Salut va posar de manifest que «pensem que la pròxima tardor podrem tenir un nou moment crític», per les característiques de la malaltia, tot i remarcar que «malgrat la incertesa, creiem que el futur ha de ser millor». «Hi ha moltes incògnites amb la covid, però tenim la certesa que venen temps millors», va sentenciar el ministre. En qualsevol cas, Benazet es va mostrar cautelós de cara a considerar que la pandèmia ha conclòs, i va remarcar que el punt final el dictarà l’OMS. «Ara mateix, es creu que probablement evolucionarà a una malaltia endèmica, però hem de mantenir estructures sòlides pel que pugui passar», va insistir.

Escenari immediat

Pel que fa a la gestió del coronavirus a Andorra, el ministre va assegurar que la voluntat de l’Executiu és tornar a aixecar alguna de les limitacions vigents. Així, a banda de la reobertura de l’oci nocturn, el Govern té sobre la taula relaxar les mesures a les escoles sota «un criteri de prudència». En aquest sentit, la primera acció seria eliminar els cribratges, i a continuació, suprimir la mascareta a les aules. Paral·lelament, els pares podran escollir si vacunen als fills entre cinc i 11 anys, tot i remarcar que «no hem de fer una cursa» i apuntar que «si en parlem molt, pot semblar que hi ha pressió». Sobre la salut mental, Benazet va anunciar que el Pisma encara ja les darreres setmanes abans de la seva aprovació, i va destacar els esforços de l’Executiu en aquesta matèria, com és el cas del servei d’atenció a preu reduït per la covid, que ahir comptava amb 18 psicòlegs adherits i 47 usuaris.

El ministre també va apuntar que caldrà mantenir l’Oficina Covid, si bé aquesta emprendrà unes funcions diferents i d’un caràcter de monitoratge, amb la possibilitat de ser dotada de més recursos en cas de ser necessari. També mantindrà la seva vigència el certificat covid, ja que segons Benazet «encara té la seva utilitat», tot i recalcar que «quan l’onada d’òmicron baixi francament i considerem que estigui controlat, haurà de desaparèixer». En darrera instància, el titular de Salut va recordar que l’Executiu vol promoure una acció legislativa per tal que «els professionals de la salut que contrauen la malaltia tractant-la, puguin adquirir la prestació de la baixa al 100%», és a dir, que sigui considerada una malaltia laboral.

Oportunitats

Per últim, el ministre de Salut va aprofitar la seva compareixença per fer un balanç de les debilitats i fortaleses que ha presentat el Principat durant els gairebé dos anys de pandèmia, així com les amenaces i oportunitats que encara en poden esdevenir. Al voltant de les oportunitats, Benazet va remarcar que Andorra s’ha pogut posicionar en l’entorn internacional gràcies a la seva bona imatge per la «gestió diferencial» del coronavirus, facilitant l’inici «d’un nou sector: el de la recerca, el coneixement i la innovació en salut».

L’element més destacat és el centre de recerca en immunologia, PYRC per les seves sigles en anglès (Pyrenees Immunology Research Center) i que es constituirà en un model de col·laboració públicoprivada entre el Govern i Grifols. Un projecte que hauria atret altres actors com Hologic, companyia que integra serveis de salut i diagnòstic a la vegada que duu a terme recerca; Illumina, empresa que aplica tecnologies innovadores a l’anàlisi de la variació genètica; i la Fundació Carreras, que promou la investigació de la leucèmia. «Diverses entitats ens han mostrat el seu interès, però és una cosa inicial», va destacar Benazet, que va celebrar que aquest marc podria contribuir al retorn i retenció de talent al país, com és el cas de joves investigadors andorrans «que hi treballen i els ha generat interès» aquest camí iniciat pel Principat. 

Els casos actius freguen els 3.000

Les 829 altes concedides les darreres 24 hores a Andorra, d’un total de 32.926, van contribuir al descens dels casos actius en 621 persones, que ahir sumaven 3.095. Així ho va informar el Govern, que també va detallar que s’havien diagnosticat 208 nous positius –36.166 persones s’han infectat al Principat des del març de 2020–. Pel que fa a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, ahir es van incrementar en tres els pacients amb coronavirus. Concretament, hi havia 12 persones ingressades, de les quals nou eren a planta i tres a l’UCI, totes elles sota ventilació mecànica. En relació amb la població escolar, va disminuir lleugerament la incidència amb 58 aules en vigilància activa i 113 en passiva. I sobre la campanya de vacunació, ja s’havien administrat 153.953 vacunes. En darrera instància, el nombre de defuncions es va mantenir en les 145 persones, i la quantitat d’infectats amb l’òmicron sigil·losa era del 4%, segons l’anàlisi d’aigües residuals.

PUBLICITAT
PUBLICITAT