PUBLICITAT

El jaciment de la Roureda de la Margineda es podrà visitar a la primavera

  • S'han trobat peces de ferro i bronze dels segles XII i XIV, com unes tisores, una clau, un anell de bronze decorat, una sivella, i puntes de llança i fletxa
27012011roure
La ministra de Cultura, Susanna Vela, i la consellera delegada de Molines Patrimonis, Montserrat Cardelús, observen les peces restaurades. Foto: ANA / MARTA TORT
El jaciment de la Roureda de la Margineda podrà començar a acollir visites concertades a la primavera, després que es dugui a terme una actuació d'urgència per garantir una mínima seguretat d'accés a la zona. Així ho ha explicat la consellera delegada de Molines Patrimonis, Monsterrat Cardelús, durant la presentació de la dotzena de peces arqueològiques trobades al jaciment i que han estat restaurades. Es tracta d'una selecció de les troballes més significatives d'un total de 187 peces de ferro i bronze i una gran quantitat de fragments de ceràmica. La segona fase de les actuacions que es faran per conservar la fortificació és un estudi per determinar com es durà a terme la seva conservació integral i la seva museïtzació futura. Les dues intervencions estan finançades en un 50% pel Govern.

Aquest dijous s'han presentat les peces més rellevants trobades en les quatre campanyes arqueològiques que s'han dut a terme al jaciment de la Roureda de la Margineda des del 2007. Al 2009 es van donar per concloses les excavacions a la zona noble del castell de Sonplosa, i durant el 2010 es van destinar els recursos a la restauració de les peces més rellevants. Ara, durant el 2011 es faran els treballs de consolidació, gràcies a la subvenció que Molines Patrimonis ha rebut per sufragar el 50% de la intervenció. Montserrat Cardelús ha afegit que aquest any també s'inicia un període de reflexió per determinar el futur del jaciment i és per això que es realitzarà un estudi per establir les pautes de la seva dinamització i museïtzació futura.

Mentrestant, Molines Patrimonis ha anunciat que un cop es faci la intervenció d'urgència per actuar en les estructures i murs que tenen una degradació més intensa, que té una durada d'un mes, es podran començar a fer visites concertades i el jaciment podrà començar a obrir-se al públic en grups petits. Tot i això, les diferents parts han indicat que encara hi ha molta feina per assolir la museïtzació i per a que es puguin oferir unes visites del jaciment en la seva totalitat i d'una manera completa.

La responsable de la restauració de les peces, Aida Alarcos, ha explicat que les peces restaurades, que passen a ser responsabilitat de Patrimoni Cultural, estaven sorprenentment molt ben conservades, cosa poc habitual en els objectes metàl·lics. Tampoc és habitual trobar en un jaciment tantes peces de ferro i bronze dels segles XII i XIV, com unes tisores, una clau, un anell de bronze decorat, una sivella, i puntes de llança i fletxa.

A més, també destaca la troballa de pissarres amb textos escrits, un fet que tampoc és gens habitual. Així, s'ha trobat un gravat d'un nus de Salomó, d'un text en llatí i un gravat de guerrers. En total, s'han registrat 187 peces de ferro i bronze, un nombre important de fragments de ceràmica, i dos fragments de molins. Totes aquestes troballes ajudaran a aprofundir en el coneixement històric i a interpretar la fortificació del castell de Sonplosa. De fet, a finals de gener o principis de febrer es tindran els resultats de la memòria dels arqueòlegs que ha de determinar el significat històric de les peces.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT