Escaldes-Engordany
La covid fa que hi hagi més nens amb problemes d’aprenentatge
Elements de prevenció com la mascareta obstaculitzen «greument» la tasca dels logopedes
El Col·legi Oficial de Logopedes d’Andorra (COLA) ha detectat durant els últims mesos un increment considerable dels casos relacionats amb l’endarrariment de l’aprenentatge de la parla en el col·lectiu d’infants més petits, de zero a tres anys. Així ho va afirmar la degana, Sara Fité, «fa mesos que rebem moltes més visites de pares amb els seus fills de dos o tres anys per motius de manca de parla i retards importants en el desenvolupament del llenguatge».
D’aquesta manera, la degana del COLA va afirmar que des que va començar la pandèmia i el país va passar pel procés de confinament, «les noves generacions s’estan veient greument afectades per elements de prevenció de la covid com les mascaretes». En aquest sentit, el col·lectiu de professionals va declarar que cinc de cada 30 pacients que tenen a la setmana són infants que van néixer amb l’esclat de la pandèmia o pocs mesos abans, la qual cosa ha suposat un increment del 15% dels casos en nens menors de tres anys comparat amb les dades prepandèmia. «L’edat és un dels fets que més ens crida l’atenció; als dos anys, la parla d’un infant ha de ser més o menys acceptable, però rebem molts casos derivats dels pediatres», va remarcar la degana del COLA.
Fité, va indicar que «els nens necessiten rebre estimulacions i interaccions humanes a l’àmbit familiar, però estem detectant que passen moltes hores davant la pantalla des de ben petits i això també és un problema». A aquest factor se li suma el fet que les educadores de les escoles bressol estan obligades a dur mascareta, per tant, «els escolars no es poden fixar en els moviments bucals i perden capacitat d’articulació; els nens de quatre a vuit mesos aprenen per imitació i s’han de fixar en la posició dels llavis i la llengua», va remarcar Fité.
Pel que fa al procediment que duen a terme els logopedes arran de la imposició dels elements de prevenció, el COAA treballa mitjançant pantalles de plàstic i mascaretes, donat que la distància amb els pacients ha de ser estreta. «Amb els nens més petits ens solem treure la mascareta, però intentem guardar les distàncies en la mesura del possible», va indicar Fité. Així, la degana del COLA va afirmar que «es tracta d’una doble penalització, ja que ni els pacients ens veuen a nosaltres, ni nosaltres els veiem a ells; hi ha moments que la mascareta impossibilita el nostre treball». De la mateixa manera, els logopedes han incorporat noves eines de treball com per exemple la mostra de vídeos i àudios, els quals complementen els exercicis i els diagnòstics dels professionals in situ.
D’altra banda, el COLA afirma que la incorporació de la mascareta transparent «pot ser una bona alternativa per a nosaltres, però el problema recau en el fet que s’entela amb facilitat», va assenyalar Fité. De totes maneres, els logopedes troben que el teletreball els ajuda molt, a causa dels nombrosos confinaments que s’estan duent a terme en l’actualitat a causa de l’alta incidència de la variant òmicron. En aquest sentit, Fité va indicar que «tot i que pels petits és difícil concentrar-se amb les sessions telemàtiques, hem aconseguit que els nostres pacients no perdin la continuïtat dels tractaments».