PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra explica a l’Expo Dubai les oportunitats d’inversió estrangera

Espot qualifica les trobades com a eines per a desenvolupar els interessos comuns

Per Laia Bautista

Un moment de la representació de l’obra ‘Terra’ per commemorar el Dia Nacional d’Andorra a l’Expo Dubai 2020, ahir.
Un moment de la representació de l’obra ‘Terra’ per commemorar el Dia Nacional d’Andorra a l’Expo Dubai 2020, ahir. | Govern d’Andorra

Andorra va donar a conèixer ahir les oportunitats d’inversió estrangera al Principat durant els actes insitucionals del Dia Nacional d’Andorra a l’Expo Dubai 2020. En aquest sentit, el cap de Govern, Xavier Espot, va qualificar les trobades com a eines per a desenvolupar els interessos comuns en les que no només s’han complert els objectius de l’Executiu, sinó que «han superat de lluny les expectatives». A la trobada també va assistir la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach; el ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres; i el secretari d’Estat de Transició Digital i de Projectes Estratègics, Cesar Marquina. 

Espot va agrair el suport i l’ajuda que els han ofert els Emirats Àrabs Units per a la celebració del Dia Nacional d’Andorra, que han servit per «mostrar la cara visible i invisible del país al fòrum». Tanmateix, va indicar que Andorra i els Emirats Àrabs comparteixen alguns reptes com la sostenibilitat, la transició energètica i la defensa de la innovació; i, per tant, tenen les eines per desenvolupar els interessos comuns. «L’Expo també ha servit per evidenciar que tenim aquests instruments a l’abast i que a partir d’aquí podem fer els esforços i aprofundir en l’aplicació i en el desenvolupament que ens permeten en matèria econòmica, atracció de residents i intercanvis culturals i turístics», va explicar el cap de Govern. Finalment, va afegir que un dels objectius d’Andorra i dels Emirats Àrabs és que «els països petits han d’agafar un rol exemplar. No podem canviar la realitat global, sinó que només podem fer-ho de manera sensible», fet pel qual va considerar que «podem ser un exemple per als països més grans que produeixen molta més pol·lució que nosaltres».

Pel que fa als actes que es van dur a terme al llarg del Dia Nacional d’Andorra a Dubai, després de la hissada de la bandera andorrana i de la interpretació dels himnes del Principat i dels Emirats Àrabs Units, Espot va voler adreçar unes paraules al públic assistent per exposar el projecte andorrà: «la nostra participació se centra en tres eixos: la promoció del país i les empreses andorranes, posicionar-nos com un living lab d’innovació oberta i presentar les estratègies de sostenibilitat de l’economia andorrana». En aquest sentit, Espot es va mostrar convençut que l’Orient Mitjà és un territori amb el qual es poden crear moltes noves sinergies i oportunitats de negoci, segons va informar ahir el Govern en un comunicat.

Quant a la representació cultural d’Andorra, un grup d’una vintena de persones conformat per membres dels cinc esbarts del país van interpretar una adaptació de l’obra Terra, que narra els 600 anys d’història del Consell de la Terra i l’avenç de la societat andorrana fins a la modernitat a través de la dansa i de la música.

Reunions bilaterals

Simultàniament amb la jornada del Dia Nacional d’Andorra, també es van dur a terme un seguit d’actes institucionals amb els altres membres de la delegació andorrana. Segons van detallar en un comunicat, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, es va reunir amb la titular de la cartera de Cultura i Joventut, Noura bint Mohammed Al Kaabi. A la trobada, van parlar sobre l’edició del festival d’Art Camp que tindrà lloc a Dubai entre el 14 i el 21 de març i que acollirà 20 artistes de l’Orient Mitjà i un procedent d’Andorra. 

El ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, es va reunir amb l’alt representant d’Economia i Turisme, Helal Saeed Al Marri. A la trobada bilateral els mandataris van estar d’acord en el fet que el turisme és la peça clau per ambdós països i van crear sinergies per potenciar que els visitants d’un país vagin a l’altre i a la inversa. 

La CEA vol potenciar la diversificació econòmica

El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, va manifestar ahir des de l’Expo Dubai 2020, que des de la CEA volen potenciar la diversificació econòmica conservant les línies tradicionals. Cadena va insistir en el wellness, el fintech i la biotecnologia com alguns dels elements per a la reactivació de l’economia andorrana que permetrien «no haver de dependre tant del turisme» i va posar en relleu que «el futur del país ha de ser un nexe entre els poders públics i privats». A la trobada també va assistir el director de la CEA, Iago Andreu, qui va recordar que el paper de la confederació és «facilitar» i «fer de pont» per ajudar a l’empresariat andorrà a «trobar els vincles que es puguin traduir en oportunitats de negoci». Tanmateix, va puntualitzar que «pot haver-hi sinergies» entre l’interès professional i l’empresariat resident als Emirats, especialment per a «les noves empreses d’economia digital» que tot just estan fent eclosió al Principat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT