PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Salut preveu relaxar les mesures de restricció la setmana que ve

S’ampliaran els aforaments a la restauració i l’hoteleria, sense incloure l’oci nocturn

Per Àlex Pont

La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, durant la roda de premsa d’actualització sanitària.
La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, durant la roda de premsa d’actualització sanitària. | SFGA / C. ESTEVE

El Ministeri de Salut preveu que, després del Consell de Ministres que se celebrarà dilluns que ve, s’anunciïn les noves mesures de relaxació amb relació a l’ampliació dels aforaments al sector de la restauració i l’hoteleria. Així ho va esmentar ahir la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, indicant que «durant la roda de premsa posterior a la reunió, la qual tractarà exclusivament l’àmbit sanitari, preveiem que el Govern faci públic un nou ordenament per a alguns dels sectors». Tot i això, va declarar que «no es contempla que l’àmbit de l’oci nocturn es vegi inclòs en les noves normes».
Aquestes noves mesures que veuran la llum en pocs dies estan definides per la situació actual de la pandèmia, ja que segons va explicar la secretària d’Estat de Salut, «un cop hem comprovat la tendència a la baixa del nombre de casos detectats i l’aparent millora de la situació, creiem que convé fer canvis al paradigma actual sense deixar de ser prudents».

Pel que fa a l’exigència del certificat covid per dur a terme certes activitats i accedir a diferents establiments, des de l’Executiu, no es contempla, de moment, suprimir-ne l’obligatorietat a curt termini. Tot i això, cal tenir en compte que alguns territoris dels països veïns com Catalunya, en què la incidència dels casos és molt més elevada que al Principat, ha decidit deixar d’exigir el passi covid per accedir a bars i restaurants, locals d’oci nocturn i gimnasos. «Tot i que el Principat gaudeix d’un índex elevat d’immunització, creiem que el certificat covid continua sent necessari, ja que és una mesura eficaç i efectiva per prevenir els contagis».

D’altra banda, a la roda de premsa es va fer esment sobre la detecció al Principat de la variant d’òmicron sigil·losa. En aquest sentit, Mas va afirmar que «encara no s’ha registrat cap cas amb el gen de la variant sigil·losa». De totes maneres, Salut afirma que ja té sobre la taula el protocol a seguir per si es comença a identificar la proliferació d’aquesta nova variant. Amb relació al nombre de persones reinfectades per la covid, Mas va declarar que «el ministre de Salut facilitarà les dades pròximament».

A més, Salut va informar del trasllat del punt de vacunació massiu, «donat que gairebé un 60% de la població ha rebut la dosi de reforç, suspenem temporalment el punt de la plaça de Braus per traslladar-lo a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, on portarem un ritme de vacunació de 1.000 vaccins a la setmana», va afirmar Mas. Així, el Govern reconeix que no es tracta d’una mesura que es dugui a terme per una falta d’adherència de la població a la tercera dosi, sinó perquè «no cal que es vacuni de forma massiva tenint en compte les xifres actuals», va afirmar Mas. De totes maneres, a la plaça de Braus es mantindrà l’StopLab i es continuaran duent a terme les proves de diagnòstic TMA i TRA.

Actualització sanitària

El Ministeri de Salut va detectar ahir un total de 241 contagis nous per coronavirus, una xifra que eleva els casos totals fins als 35.556, dels quals 4.923 són casos en actiu. Les altes se situen fins a les 30.488 i no s’ha hagut de lamentar més defuncions, que es mantenen en 145.
Pel que fa a la pressió sanitària, hi ha 11 persones ingressades a l’hospital, entre les quals set es torben a planta i quatre a la Unitat de Cures Intensives (UCI), tres d’elles sota ventilació mecànica. A la planta covid del Cedre no es va registrar cap pacient contagiat. A més a més, Mas va indicar que «tots els pacients ingressats a planta tenen variant òmicron, mentre que els que es troben a l’UCI continuen sent delta».
Pel que fa a la població escolar, es registren 214 aules amb mesures de prevenció, de les quals 52 es troben en vigilància activa, dues de manera total i 50 parcial, i 162 en vigilància passiva.
Finalment, Mas va recordar que «les dades endarrerides pel trencament de la màquina de TMA ja estan a l’ordre del dia i podem confirmar que el registre de les xifres està regularitzat». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT