PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La justícia europea considera il·legal el model 720 espanyol

La normativa legislativa afectava directament al problema dels habitatges a Andorra

Per El Periòdic

La façana de la seu del Tribunal de Justícia de la Unió Europea a Luxemburg.
La façana de la seu del Tribunal de Justícia de la Unió Europea a Luxemburg. | humanite.fr

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJEU) va llençat per la borda el model 720 de l’Agència Tributària espanyola i l’ha declarat il·legal. La normativa obligava els residents espanyols a declarar els béns que tinguin a l’estranger i com a consegüent també afectava directament al problema dels habitatges a Andorra.

En la sentència que va dictar el TJEU han criticat «durament» la legislació i les mesures aplicades per hisenda i han assegurat que aquesta és contrària als Drets que promou la Unió Europea i, per tant, va més enllà del necessari per aconseguir els objectius fins al punt que les va considerar «desproporcionades», «discriminatòries» i que «estan en conflicte amb les llibertats fonamentals de la Unió Europea».

En aquest sentit, el TJEU va considerar que l’Estat espanyol ha incomplert les obligacions en relació amb la lliure circulació de capitals i les mesures adoptades en matèria de prescripció són «desproporcionades», perquè permeten que l’Administració Tributària procedeixi sense limitació temporal a la regularització de l’impost endeutat. A més, també van criticar les multes del 150% que contempli la legislació espanyola, unes sancions que consideren que tenen un «caràcter extremadament repressiu». Finalment, també rebutgen les multes de 5.000 euros que s’apliquen per cada dada o conjunt de dades que s’han omès, són incompletes o tenen un error, amb un mínim de 10.000 euros i de 100 per cada dada o conjunt d’aquests declarats fora del termini o no declarada en línia.

Així, aquestes restriccions que imposava el model 720 causaven temor als propietaris de béns immobles residents al país limitant l’oferta del lloguer, fet pel qual aquest canvi podria ser un primer pas perquè hi hagi més habitatges de lloguer al Principat.
En aquest punt, la hisenda espanyola ha d’atenir-se el més ràpid possible a la sentència del TJUE i treballar en la modificació dels punts de la llei legislativa model 720 que entren en conflicte amb els valors de la Unió Europea per reformular el model 720. En el cas que no ho facin, la Comissió Europea recorreria a la justícia per imposar sancions pecuniàries. Tanmateix, la sentència no suspèn l’obligació als espanyols de declarar els béns que tenen a l’estranger.

Cal recordar que el model 720 és una declaració informativa sobre els béns i els drets dels espanyols a l’estranger per prevenir i lluitar en contra dels fraus fiscals. El model 720 té com a objectiu informar sobre els comptes a entitats financeres, sobre els drets i els béns immobles, els valors, assegurances i rentes que tenen els ciutadans a l’estranger.

El cas Pujol

La sentència europea sobre el model 720 a l’Agència Tributària espanyola permetrà a la família Pujol recuperar més de dos milions d’euros. Els diners corresponen als comptes andorrans que va declarar l’expresident català, Jordi Pujol, a hisenda. 

L’estiu de 2014, Pujol va pagar prop de dos milions d’euros a hisenda després de declarar públicament sobre l’existència de quatre milions d’euros als seus comptes bancaris de Banca Privada d’Andorra (BPA). 

PUBLICITAT
PUBLICITAT