Escaldes-Engordany
Els incidents amb gossos perillosos disminueixen un 37% el 2021
Les actuacions dels agents van arribar a les 1.351, donant resposta a més de 2.500 trucades
El Cos de Banders va detectar durant el 2021 un total de 34 incidents relacionats amb races de gossos potencialment perillosos, el que suposa un decreixement d’un 37% en comparació amb les dades de l’any 2020, en què es van registrar 54 incidències, 20 més que l’any passat. Els atestats per infraccions al Reglament sobre la tinença de gossos potencialment perillosos i perillosos disminueixen, tenint en compte ja l’aplicació del nou reglament i la tasca dels Banders amb relació a la conscienciació i la divulgació de la informació als propietaris i els cuidadors dels animals de companyia. Els percentatges segueixen una tendència a la baixa durant els últims anys, en què la major part dels atestats giren al voltant de la manca de morrió i les assegurances que no es troben en vigor.
Pel que fa a les actuacions efectuades pel cos, els professionals han hagut d’intervenir en més de 1.300 ocasions al llarg de l’ant passat, d’un total de 2.502 trucades telefòniques, la qual cosa va suposar la intervenció en més de la meitat dels avisos als Banders, concretament en un 57% dels casos. Amb relació al desglossament de la tipologia de les trucades, cal remarcar que un 40% d’elles van girar entorn la fauna i la caça. Seguidament, un 14% es van centrar en el control dels danys produïts per espècies regulables, com per exemple la intromissió dels porcs senglars als cultius o bé els incidents produïts per les guineus a les granges avícoles. La resta de les temàtiques de les trucades es divideixen entre incidents amb gossos perillosos, la pesca, la caça i l’encesa de focs, els atestats dels quals es redueixen dels 11, que es van registrar el 2020, a sis.
La digitalització comença a caminar al cos, ja que segons va informar el cap dels Banders, Ferran Teixidó, «hem incorporat la Unitat Administrativa, ja que s’ha fet palès que el cos necessita cada cop més agilitat a l’àmbit de la documentació i la burocràcia». A més a més, Teixidó va destacar que els Banders van incorporar un nou efectiu durant el 2021 i que «la contractació de dos nous professionals està prevista i pressupostada per aquest any». Amb les hipotètiques incorporacions, el Cos de Banders sumaria un total de 20 integrants.
Cal remarcar que, amb la relaxació de les mesures, el nombre de sortides escolars a l’aire lliure amb la col·laboració dels Banders va tornar a les xifres prepandèmia, situant-se en 744.
D’altra banda, els controls de pesca van augmentar lleugerament i se situen en 656 en comparació amb el 2020 en què es van dur a terme 619. D’aquesta manera, les dades situen aquesta pràctica de prevenció molt a prop de les del 2019, quan es van fer 721. El Cos de Banders duu a terme seguiments exhaustius en aquest àmbit, ja que «sabem on es realitza l’activitat i intentem fer una mica més de vigilància». Això va provocar que es portessin a terme 18 atestats, dels quals el 50% es van acollir a la reducció per conformitat. El motiu d’aquest petit increment es produeix perquè, segons va declarar Teixidó, «la major part dels atestats que es registren als sectors de pesca tenen a veure amb turistes que desconeixen la nostra llei».
Amb relació al sector de la caça durant el 2021, els Banders van efectuar un total de 761 controls, els quals es van incrementar a causa de l’augment de les peces de caça com els isards, els muflons i els cabirols. Es van dur a terme 10 atestats, dels quals cinc eren infraccions lleus.
Pel que fa als efectes del canvi climàtic a la flora i la fauna andorranes, Teixidó va destacar que «duem a terme seguiments exhaustius a tota mena d’animals i plantes i ens sembla sorprenent com les espècies s’adapten als canvis del clima». Tot i això, el cap dels Banders va assenyalar els reptes de futur existents per alguns animals com la perdiu blanca, ja que «es tracta d’una au que muda el plomatge al color blanc durant l’hivern i a un gris-marró la resta de l’any; si cada cop neva menys, aquesta espècie es veurà molt més amenaçada pels depredadors».