PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El TC considera inconstitucional imposar treball forçós i una multa

Declara nul l’article 484 del Codi Penal modificat el 2020

Per El Periòdic

El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell.
El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell. | SFGA/CESTEVE

El Tribunal Constitucional (TC) ha decidit declarar inconstitucional i nul l’article 484 del Codi Penal en la redacció atorgada per la modificació del 2020. Segons la sentència que es va conèixer ahir, l’alt tribunal considera que condemnar a la imposició d’una multa i una pena de treball en benefici de la comunitat és inconstitucional. 

En concret, el Constitucional argumenta que «la redacció actual de l’article 484 del Codi Penal ha substituït la disjuntiva “o” per la copulativa “i”, de manera que la comissió de la contravenció penal dolosa porta aparellada la imposició de la multa i de la pena de treball en benefici de la comunitat. Precisament, el fet que aquest treball en benefici de la comunitat hagi de requerir el consentiment previ del condemnat per a la seva imposició, explica el per què, en els codis penals que el contemplen, aparegui com a alternatiu i no com a pena única, ja que en aquest darrer cas la manca de consentiment del condemnat impediria imposar la pena». 

D’aquesta manera, segons el Constitucional, «preveure la imposició d’aquesta pena com a cumulativa amb la multa, infringeix els articles 4 i 8.2 de la Constitució, ja que no esdevé possible efectuar una interpretació de l’article 484 del Codi Penal conforme a la Constitució».

Així doncs, la sentència afirma que «la vulneració dels articles 4 i 8.2 de la Carta Magna es produeix perquè la imposició conjunta de la pena de multa i de la de treballs per a la comunitat no permet comptar amb el consentiment del condemnat per imposar-li un treball forçós o obligatori, que atempta contra la seva dignitat, sense que es pugui portar a terme una interpretació de l’article 484 del Codi Penal conforme a la Constitució, esdevenint clarament inconstitucional i, per tant, nul·la, la imposició d’una pena consistent en un treball en benefici de la comunitat conjuntament amb la multa, sense requerir el previ consentiment del condemnat, a diferència d’allò que hagués succeït amb una previsió alternativa d’imposició de penes, en què una d’elles fos el treball en benefici de la comunitat».

El Tribunal Constitucional ha emès aquesta sentència, que es va conèixer ahir després de ser publicada al BOPA, com a conseqüència de la presentació, per part del Tribunal de Corts, d’una acció incidental d’inconstitucionalitat interposada el novembre passat. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT