PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Societat Catalana de Biologia presenta la secció andorrana

La iniciativa promou projectes de recerca conjunts als indrets en què es parla català

Per Àlex Pont

Diapositiva mostrada durant la presentació de la secció andorrana de la SCB amb les dades de vacunació.
Diapositiva mostrada durant la presentació de la secció andorrana de la SCB amb les dades de vacunació. | El Periòdic

La Societat Catalana de Biologia (SCB) presenta Andorra com una de les noves seccions que la conformen amb la finalitat de difondre i promoure la biologia a tots els territoris de parla catalana. D’aquesta manera, el Principat s’inclou, des de la inauguració telemàtica d’ahir, en un projecte conjunt que permetrà dur a terme «futures cooperacions i col·laboracions per tal de desenvolupar al màxim les competències a l’àmbit de la Salut i la biologia», segons va afirmar el bioinformàtic Joel López.

La primera activitat amb què es va inaugurar la SCB-Andorra es va enfocar en la gestió diferencial de la pandèmia causada per la covid. Tot i ser un tema força recurrent, des de la secció territorial andorrana es considera important poder destacar i divulgar les accions que s’han dut a terme des del Principat contra els efectes del virus. Així, la jornada inaugural va consistir en un seminari web en què es van destacar les diferents estratègies dutes a terme al país, les futures perspectives i el canvi de paradigma que ha provocat la pandèmia.

Pel que fa a la presentació telemàtica, aquesta es va organitzar en quatre ponències de 20 minuts cadascuna, amb una taula rodona de debat i dubtes finals. Els ponents que van participar en aquesta sessió inaugural van ser: la doctora Cristina Royo; el biòleg i bioinformàtic Joel López; el cap del Laboratori Nacional d’Epidemiologia, David Vilanova i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.

Al seu torn, López va explicar el procés que ha dut a terme el país per pal·liar l’afectació de la covid, des del moment de la seva detecció, passant pel confinament de la població i l’arribada dels tests i les vacunes. A més, va fer especial esment a les actuacions de vigilància a les escoles del país i la posada en pràctica del certificat covid.

D’altra banda, Vilanova va remarcar el paper que estava duent a terme el laboratori amb relació a la recerca i la investigació dels virus i, especialment, enfocat a la covid. «Fa sis mesos que es va posar en marxa aquest projecte i tenim previst que es trobi a ple rendiment a finals d’estiu», va declarar Vilanova. Finalment, el cap del laboratori va elogiar la incorporació del Principat a la SCB manifestant que «som conscients de les nostres limitacions com a país petit i per això és important cooperar amb els estats veïns; no hem de competir, sinó ajudar-nos els uns als altres pel bé comú». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT