PUBLICITAT

Jutjats tres letons que van gastar 46.596 euros en targetes falsificades

  • El fiscal demana cinc anys de presó i els acusa de pertànyer a una banda criminal organitzada
PEPA GALLEGO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els passaports dels acusats i les targetes clonades requisades Foto: SFP

Tres ciutadans letons s'enfronten a cinc anys de presó perquè estan acusats dels delictes majors de posada en circulació de moneda inautèntica en banda organitzada i de pertànyer a una associació il·lícita. Aquesta és la pena que sol·licita el fiscal després d'argumentar que en només un dia i mig (30 i 31 de maig de l'any passat) van comptabilitzar 82 operacions en targetes de crèdit falsificades en 42 establiments del país per un import de 46.596 euros, dels quals més de 20.000 euros van ser els autoritzats. El fiscal va insistir en l'argument agreujant de que pertanyen a una banda organitzada i per això va reclamar més pena.

La detenció, el 31 de maig de l'any passat, es va produir gràcies a l'avís d'una dependenta d'un comerç que va alertar a la policia de la sospita de l'ús d'una targeta clonada. La Policia va obrir l'operació de forma imminent amb la primera acció d'avisar a tots els comerços de què s'estava fent ús de targetes clonades a nom d'un dels tres processats. Per la descripció feta per la mateixa dependenta els agents policials van poder localitzar els tres sospitosos.

Amb només 25 minuts de seguiment els policies van poder esbrinar que el que posseïa les targetes de crèdit era el que feia les compres i van veure com passava les borses als seus companys que l'esperaven en un banc seguts al carrer de la Unió. Quan es van disposar a posar la mercaderia comprada a dues maletes al vehicle de matrícula letona en el que van venir tots junts des del seu país d'origen van ser detinguts.

A més dels imports gastats per les targetes de crèdit una altra prova investigada per la Policia són els missatges del mòbil d'un dels acusats en els que es passava informació dels allotjaments que havien d'estar a Barcelona i al Principat, així com dels centres comercials on havien de comprar i els pins de les targetes de crèdit.

ROLS IDENTIFICATS / Amb aquestes premisses i que tots ells estan fitxats per la Interpol (un per delicte contra la llei d'estrangeria i per falsificació de targetes a Alemanya, un altre per furt amb força a Riga, i el tercer -propietari de les targetes- condemnat un any i mig a Alemanya per tràfic de drogues i a Letònia per comercialització d'èxtasi), el ministeri fiscal veu més que acreditat la pertinença a banda organitzada i a associació il·lícita. Els rols que atribueix el fiscal al que ell denomina el final de la cadena, de la suposada organització criminal, és el que fa ús de les targetes de crèdit, el que té el mòbil al que li passen informació des de la mateixa banda, i el tercer que ajuda en les tasques de vigilància de l'ús fraudulent.

Per la seva banda, les defenses consideren que no està acreditada la pertinença a cap banda organitzada o associació il·lícita, i per aquest motiu, en dos dels casos es va demanar l'absolució i subsidiariament vuit mesos de presó i l'expulsió definitiva. I en el tercer dels processats, el que va fer ús directe de les targetes de crèdit, va reclamar un any i mig de presó i part condicional amb una multa de 10.000 euros i l'absolució dels delictes d'associació il·lícita i de pertànyer a una banda organitzada. «En l'àmbit penal no ens podem basar en suposicions«, va dir la defensa referent als delictes negats. La pertinença d'un únic mòbil, segons aquesta part, pot negar una organització entre els tres, i que facin ús de targetes de crèdit falsificades, tampoc els relaciona amb els autors de les falsificacions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT