PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Salut redueix els dies d’aïllament i vigilància als contactes de positiu

L’endarreriment en l’entrega dels resultats de les proves TMA provoca un augment de 824 casos

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir. | SFGA / CESTEVE

Les característiques de la variant òmicron han comportat un nou ajustament de l’actuació al voltant de la pandèmia. Segons va detallar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, «donat que el període d’incubació amb òmicron és cada vegada més curt, s’han ajustat els protocols». Concretament, s’han retallat els dies d’aïllament i de vigilància que han de seguir les persones que són contacte de positius. D’aquesta manera, si la persona presenta símptomes, s’haurà de confinar i fer-se un test d’antígens en un dispositiu –no autotest–. En cas que resulti negatiu, s’haurà de sotmetre a una TMA de forma immediata. I si aquesta també resulta negativa, qui estigui immunitzat haurà de restar set dies en vigilància passiva –abans n’eren 10–, mentre que els no immunitzats hauran de fer un aïllament de quatre dies –en lloc de set–, quan s’hauran de fer una altra TRA, que encara que sigui negativa, els mantindrà en vigilància passiva durant tres dies.

Si el contacte no té simptomatologia i està vacunat, s’haurà de realitzar un test d’antígens al cap de 48 hores de la coincidència amb l’infectat, i romandre mentre no se’l faci en vigilància passiva. Si resulta negatiu, haurà de seguir set dies sota aquesta vigilància –abans eren 10–. En canvi, si no s’ha rebut el vaccí, la persona s’haurà de fer igualment la TRA al cap de 48 hores, i mentrestant, haurà de restar aïllada. Si el resultat és negatiu, el contacte ha de romandre quatre dies més aïllat –fins ara eren sis–, i fer-se un segon test d’antígens, que en cas de ser negatiu, els permetrà desconfinar-se, però mantenint una vigilància passiva de tres dies.

Més de 5.000 actius

En relació amb les dades epidemiològiques, Benazet va informar que les darreres 24 hores s’havien confirmat 824 nous positius, una xifra elevada i que segons el ministre «s’ha de prendre amb cautela», així com totes les de les darreres jornades, per l’endarreriment en l’entrega dels resultats fruit de l’avaria d’una de les màquines diagnòstiques del laboratori. De fet, en el moment de la compareixença, encara hi havia 988 proves pendents de posar al dia, si bé Benazet es va mostrar confiat que durant el cap de setmana quedi estabilitzada la situació. Així, de cara a la setmana vinent, el Ministeri de Salut desglossarà els resultats dia a dia, segons quan es va prendre la mostra, per presentar un increment dels contagis diari més fefaent. 

En qualsevol cas, aquest volum va suposar un increment en 402 persones dels casos actius, que ahir sumaven 5.009. D’aquests, n’hi havia vuit d’ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell: tres a planta i cinc a l’UCI, tots ventilats. Aquesta reducció, i el fet que tots els pacients a cures intensives estiguin infectats per la variant delta, fa que Benazet remarqui que «són unes bones xifres i apunten cap al que pensàvem: la variant òmicron és una altra covid, i ha mutat de tal manera que l’afectació sanitària és menor». No obstant això, sí que va reconèixer que la seva alta transmissibilitat implica una «afectació social molt gran».

Pel que fa a la població escolar, hi havia 253 aules afectades: 214 en vigilància activa –29 total i 185 parcial– i 39 en passiva. «Veiem una vegada més que les escoles són el lloc on es va coent aquesta onada», va valorar el titular de Salut, que va reconèixer que «era previsible» però que «hem de pagar aquest peatge perquè volem mantenir el sistema educatiu obert i presencial». Sobre la campanya de vacunació, el ministre va detallar que ja s’havien inoculat 151.860 vacunes, de les quals 37.157 eren terceres dosis. I per cloure les dades sanitàries, Benazet va exposar que les altes registrades sumaven 27.872, i 144 les defuncions pel coronavirus. 

En darrera instància, el ministre va assenyalar que «s’està avançant força» en les negociacions amb les farmàcies al voltant de la limitació del preu de venda dels tests d’antígens, i que «creiem que tenim una fórmula que es pot aprovar la setmana vinent». Una fórmula que requeriria la seva aprovació per decret i que «facilitaria uns preus molt assequibles». Cal recordar que Espanya va limitar fa tot just una setmana els preus dels TRA a 2,94 euros la unitat. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT