PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’ACU denuncia que la taxa verda incrementa preus a l’alimentació

Avisa que Andorra cada vegada és «menys atractiva» per als treballadors de fora

Per Albert Belis

Un establiment comercial de venda de productes d’alimentació.
Un establiment comercial de venda de productes d’alimentació. | Arxiu ANA

L’Associació de Consumidor i Usuaris (ACU) denuncia que la taxa verda que ha entrat en vigor a principis d’any afecta directament no només els preus dels hidrocarburs, sinó també, per exemple, els de l’alimentació, ja que les mercaderies d’aquest ram arriben a Andorra per carretera. Tot i això, aquest increment que ja estan notant els consumidors en les seves butxaques aquests dies quan van a fer la compra al supermercat, no s’ha vist reflectit en les dades de l’Índex de Preus al Consum (IPC) de l’any anterior, que s’ha incrementat un 3,3% i que s’ha conegut recentment, ja que aquesta taxa afectarà l’IPC del 2022. «Ja fa dies que teníem clar que el preu de la vida en general s’està pujant, però, com sempre, el que no acompanyen són els salaris. A principi d’any ja estem veient un increment afegit a l’alimentació, perquè se li ha d’afegir l’augment de la taxa verda pel tema del combustible, i això va en detriment del consumidor», va afirmar el president de l’entitat, Lluís Ferreira.

Els sectors que més han fet augmentar l’IPC del 2021 ha estat el vestit i calçat, així com precisament l’alimentació i les begudes no alcohòliques. Sobre l’impost als hidrocarburs, Ferreira va recordar que «no serà que no hem avisat, vam fer una recollida de signatures i, tot que va ser un èxit, no es podia saber, i sí que es podia saber, i nosaltres ho vam denunciar». L’ACU va demanar que l’aplicació de la taxa verda s’ajornés com a mínim un any perquè «anés avançat la pandèmia i mirar cap on anava l’economia, o bé que es repercutís en els impostos especials, però al final el que han fet és crear un altre impost sobre un mateix producte». A més, va afegir, «hi ha el tema de la llum, que ens van dir que no ens afectaria, però FEDA ja ens va explicar tot el contrari, que de moment se’n faran càrrec ells i que al final s’haurà de repercutir».

Amb aquesta situació, l’entitat avisa que si els salaris no s’incrementen en paral·lel a l’augment de l’IPC, «Andorra cada cop serà menys atractiva per als treballadors que vinguin de fora, i som un país de serveis, així que necessitem els empleats per poder donar aquests serveis. Sobre la qualitat d’aquest servei que alguns reclamen ja ni en parlem, sinó simplement de tenir una persona que el pugui donar, i això comença a ser complicat», va assegurar Ferreira.

El president de l’ACU va posar l’exemple que si un treballador pot optar entre un salari base igual a Espanya i a Andorra, però a l’estat espanyol hi ha més ofertes de treballar on triar i, tot i que s’hi paguen més impostos, és possible optar a un lloguer més econòmic en cas de viure fora dels nuclis urbans o més turístics, «potser no compensa», ja que «aquí no trobaràs cap pis per menys de 500 euros de lloguer». «El problema –va concloure– és que a fora tens diferents opcions, i aquí l’opció està fora del país, perquè pots anar a viure a la Seu d’Urgell, però automàticament et converteixes en un resident fiscal d’un altre país».

PUBLICITAT
PUBLICITAT