PUBLICITAT

Andorra la Vella

El PS critica la voluntarietat del gravamen als immobles buits

López considera que la xifra de 14 inscrits és «riure-se’n de la gent»

Per Lídia López

Pere Baró i Pere López, moments abans d’iniciar la seva compareixença.
Pere Baró i Pere López, moments abans d’iniciar la seva compareixença. | L. L.

El Partit Socialdemòcrata (PS) defensa que la fórmula actual de la taxa sobre els pisos buits és ineficient. En concret, i tal com van exposar ahir el president socialdemòcrata, Pere López, i el secretari d’organització, Pere Baró, la voluntarietat del gravamen fa que aquesta mesura «perdi molta eficiència», a paraules de Baró, que va afegir que amb aquestes característiques, la norma «és de cara la galeria». I d’una forma més contundent s’hi va referir López, que va valorar que si el resultat després de quatre anys des que es va anunciar la disposició de tirar endavant aquest cànon era de tan sols 14 pisos inscrits «això no és fer les coses malament, és riure-se’n de la gent directament», titllant de «ridícul» el balanç actual d’inscripcions.

El president socialdemòcrata va recordar que va ser el març del 2018 quan l’actual cap de Govern i aleshores ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va presentar, entre diferents propostes, aquesta taxa sobre els pisos buits. Així, es tractava d’una mesura que havia de promoure la sortida al mercat del lloguer d’aquells immobles que no estaven ocupats, però que segons López, no ha resultat en res. «Hauran de demostrar si hi ha voluntat i ganes de tirar endavant aquest registre o si aquests quatre anys s’han tractat de discursos a l’aire», va remarcar.

I és que, tal com va valorar el president socialdemòcrata, la problemàtica dels pisos buits és «gravíssima», i afecta de forma directa a la tensió que de forma global viu el mercat de lloguer i la preocupació de la ciutadania al respecte. En aquest sentit, des del PS també es van mostrar decebuts pel fet que no hi ha una dada clara sobre el total d’habitatges sense inquilins al Principat, tot i apuntar que «hi ha molts pisos buits». Així, Baró va refermar que des de la formació demanen tenir informació pública sobre les propietats, cosa que per a López permetria tenir «un control i els immobles declarats», a més d’aportar llum a una qüestió on hi ha «opacitat». «Només cal voluntat política perquè això aflori», va insistir el president al respecte, que va posar d’exemple el projecte polític que va presentar el seu partit als darrers comicis per tirar endavant un fons públic de lloguer amb els privats. «No només hi ha la via coercitiva, també s’han de trobar altres solucions», va matisar López, que va apuntar que «aquest Govern no està fent res del que va prometre al respecte».

En qualsevol cas, el president socialdemòcrata va celebrar que els darrers dies s’ha donat «la primera notícia positiva en anys» pel que fa al mercat de lloguer, i es tracta de l’inici d’un projecte per part del Comú d’Escaldes-Engordany que «dona solucions concretes en matèria d’habitatge». Paral·lelament, el secretari d’organització va respondre a les paraules del ministre Portaveu, Eric Jover, la setmana passada pels suggeriments de la formació sobre l’habitatge, declarant que «no ens va sorprendre perquè és la seva manera de fer: en lloc d’escoltar l’oposició i trobar junts solucions a l’habitatge, ens titlla de populistes». «Continuarem analitzant la situació i proposant opcions, esperant que un dia el Govern canviï el tarannà i no miri interessos partidistes», va sentenciar Baró. 

Favorables a la voluntat d’Emmanuel Macron sobre l’avortament a la UE

El president del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, es va mostrar ahir a favor del propòsit del copríncep francès, Emmanuel Macron, d’incloure l’avortament a la Carta de drets fonamentals de la Unió Europea (UE) en el marc de la presidència gal·la. López va apuntar que aquesta voluntat «no ens sorprèn» i va reconèixer que «ens agrada la iniciativa del president Macron». I és que, tal com va remarcar el socialdemòcrata, «els drets avancen i és important adaptar-los, com és en aquest cas els de les dones», remarcant que «l’excepcionalitat d’Andorra cada cop ho és més». En qualsevol cas, López va mantenir un argument serè pel fet que «ara hi ha la voluntat de tractar aquest tema», i com que el Govern vol enfrontar-ho «de forma discreta», «no volem que qualsevol pretext serveixi perquè les converses no avancin».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT