PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La venda de tabac de l’any 2021 ha estat un 30% inferior a la del 2019

L’UCAT apunta que les dificultats en la mobilitat amb França a l’inici van marcar el menyscapte

Per Lídia López

Imatge d’arxiu de productes de tabac en una botiga del Principat.
Imatge d’arxiu de productes de tabac en una botiga del Principat. | MARICEL BLANCH

La venda de productes de tabac a Andorra durant el 2021 va situar-se entre un 25 i un 30% per sota de les xifres de la prepandèmia. Així ho va exposar ahir a EL PERIÒDIC el president de la Unió de Comerciants Andorrans del Tabac (UCAT), Raül Calvo, que va assenyalar les dificultats en el moviment en la frontera francoandorrana de principis d’any com un dels principals motius en el menyscapte. «Fa tot just un any, al Pas de la Casa hi havia molts problemes de mobilitat de públic francès, perquè si venien s’havien de fer una TMA per tornar a França i era un embolic», va relatar Calvo, que va assegurar que «allò va fer que aquell públic massiu que normalment circula a través de la frontera d’una manera dinàmica i àgil, estigués condicionat». Cal tenir en compte que, segons el president de l’UCAT, «el Pas de la Casa és un motor en aquest sentit: la venda de productes del tabac és molt important, i això té un impacte directe sobre l’activitat general».

I és que, tal com va posar en relleu Calvo, l’afluència turística al país és determinant pel que fa al bon desenvolupament del sector. «El tabac està directament relacionat amb el turisme perquè la venda turística suposa més del 90% del total, així que si no tens afluència de públic estranger perds una part rellevant del negoci esperat», va remarcar el president. Al voltant d’això, Calvo va remarcar el resultat de l’informe del Departament d’Estadística sobre el volum de visitants al país, i més concretament, d’entrada de vehicles, que va registrar una variació negativa del 22,6% el 2021 respecte del 2019.

En una línia similar, si s’observen les dades recollides pel Ministeri de Finances en relació amb els ingressos per importacions del darrer mes de desembre, es posa de manifest que els 71,6 milions d’euros recaptats en taxes duaneres pel tabac durant el 2021 van representar un 29,2% menys que els més de 100 milions ingressats durant el 2019. En canvi, l’UCAT ha tancat l’any amb xifres superiors a les del 2020, que segons Calvo, es va superar en un valor entre el 15 i 20%. Una conclusió que no coincideix amb el de les dades de les taxes duaneres, que mostren que l’acumulat del darrer any per les taxes d’importacions sobre el tabac van ser un 0,4% inferiors a les del curs anterior.

Però, més enllà de la influència turística sobre el resultat final, el president de l’UCAT també va fer referència a altres factors, com és el cas de «les casuístiques relacionades amb els estils de vida i els canvis de tendència de tot el que és el món del fumador», malgrat que sigui quelcom no tangible i no calculable com sí que ho és l’afluència de públic a través d’ambdues fronteres.

Sigui com sigui, el sector confia que enguany es pugui tornar a les dades de vendes de la prepandèmia. «Vull ser optimista i pensar que estem en la línia de la recuperació», va declarar Calvo, que va puntualitzar que «veiem que la pandèmia té un impacte sanitari cada vegada més lleu malgrat que les incidències siguin molt elevades». Així, amb l’esperança que la mobilitat es pugui mantenir amb la fluïdesa de l’actualitat, el president de l’UCAT va indicar que aquest objectiu és «una carta als reis», i que desitja que aquesta recuperació del volum de la prepandèmia sigui extensible al conjunt del comerç «perquè tots ho necessitem».

PUBLICITAT
PUBLICITAT