PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Ja és una realitat

Andorra acollirà els Jocs dels Petits Estats el 2025, sent la tercera vegada que esdevé seu (1991 i 2005)

Per David Sansaloni

La delegació d’esportistes que van representar Andorra als últimsJocs dels Petits Estats, disputats a Montenegro al 2019.
La delegació d’esportistes que van representar Andorra als últimsJocs dels Petits Estats, disputats a Montenegro al 2019. | SFG/JAViladot

El cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, van encapçalar ahir al matí la primera reunió ordinària del 2022 del Patronat de la Fundació dels Jocs dels Petits Estats d’Europa. La trobada, que es va desenvolupar de forma telemàtica, va permetre al Comitè Olímpic Andorrà (COA) comunicar de forma oficial que el Comitè Olímpic Internacional (COI) havia confirmat la designació d’Andorra perquè sigui seu dels Jocs dels Petits Estats d’Europa 2025. La decisió, segons el govern, va estar ben valorada pel patronat, que també va  aprovar un petit canvi en els estatus perquè la denominació de l’òrgan inclogui la nova data de celebració de l’esdeveniment esportiu.


Amb la nova decisió, Andorra acollirà per tercera vegada aquest esdeveniment, després de les edicions del 1991 i 2005, mentre que el certamen anirà dirigit a esportistes de nou països: Malta, Luxemburg, Islàndia, Liechtenstein, Mònaco, Xipre, San Marino, Montenegro i Andorra. La pandèmia causada per la covid-19 va impossibilitar la celebració dels Jocs dels Petits Estats que havien de tenir lloc al Principat del 31 de maig al 5 de juny del 2021, i dita anul·lació va ser, finalment, fruit d’una decisió consensuada per part de tots els organismes i institucions implicades, davant les dificultats per portar a terme un esdeveniment d’aquestes característiques.


Sobre aquesta adjudicació definitiva, la Ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, va declarar que «poder organitzar els Jocs el 2025 ens permet gaudir d’una menor incertesa i poder afrontar-ho amb més garanties i il·lusió», mentre afegia que «hem mantingut viu aquest esperit d’acollir la cita perquè creiem que és molt important que els nosatres esportistes tinguin l’oportunitat de competir a casa en un esdeveniment d’aquestes característiques». 


El que encara no està clar al 100% és quines disciplines, finalment, formaran part d’aquests Jocs, al que Riva va explicar que «hem demanat al COI que ens doni més detalls sobre les disciplines que hi participaran, ja que hi ha d’obligatòries, tant individuals com per equips, i hi han d’altres que s’han d’acabar de definir, i estem pendents». Sobre aquest tema també es va pronunciar el president del COA, Jaume Martí, que va assenyalar que «de moment les que s’han quedat fora han estat el karate i el taekwondo, però pot ser que hi hagi modificacions en un futur».


Pel que fa al planning, tant des de Govern com des del COA es va assegurar que molta de la feina que es va fer per acollir els Jocs el 2021 s’utilitzarà per al 2025, ja que es tracta de feina avançada, però que «és cert que s’adequaran i es modificaran certa aspectes per tenir-ho tot a punt per a l’ocasió», va dir Martí. Tanmateix, el president de l’entitat olímpica andorrana va declarar que l’aspecte més negatiu de l’ajornament havia estat el fet que «alguns atletes que ja estaven al final de la seva carrera esportiva no hagin pogut participar. Malauradament, no es va poder fer d’una altra manera, però nosaltres volem que els Jocs del 2025 siguin una festa de l’esport, que tothom gaudeixi i que sigui un moment important, sobretot per als joves esportistes del país». D’igual manera, el logotip i la mascota del Jocs dels Petits Estats Andorra 2025 seguiran sent el mateixos que es van establir al 2020. 

 

Les decles

 

Sílvia Riva - Ministra de Cultura i Esports

«Poder organitzar els Jocs el 2025 ens permet gaudir d’una menor incertesa i poder afrontar-ho amb més garanties i il·lusió»

 

Jaume Martí - President del COA

«Volem que els Jocs del 2025 siguin una festa de l’esport, que tothom gaudeixi i que sigui un moment important»

 

 

L’Estadi Comunal i la piscina dels Serradells són les instal·lacions que més preocupen

 

Amb la confirmació d’acollir el Jocs del Petits Estats l’any 2025, el focus s’ha intensificat en dues instal·lacions molt concretes: la piscina del Serradells i l’Estadi Comunal Joan Samarra. «Necessitem que estigui llesta la pista d’atletisme, però de moment no hem tingut cap reunió amb Govern o amb el Comú per a tractar-ho», va declarar Martí, mentre que Riva va destacar que «la piscina està actualment en un estadi d’acabament, i haurem d’activar el nou comitè organitzador que és al qui li tocarà passar llista i fer el repàs de totes les instal·lacions i infraestructures que necessitem per a acollir totes les proves».

La ministra va catalogar com a «repte» el fet que l’Estadi Comunal estigui enllestit per al 2025, però el que sí que va deixar clar és la preservació del tartan, ja que és «una de les disciplines obligatòries». Finalment, des del comú d’Andorra la Vella es confia plenament en la finalització del projecte, tot i que en paraules de la cònsol major, Conxita Marsol, «hi hauran alguns canvis respecte del projecte inicial que es va proposar».

PUBLICITAT
PUBLICITAT