PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La situació urbanística «se’ns ha escapat de les mans», diu Tudó

La consellera de MovemOrdino celebra que la corporació tiri endavant l’estudi de les POUP

Per El Periòdic

Moments previs a l’inici de la sessió ordinària del Consell de Comú d’Ordino que es va celebrar ahir.
Moments previs a l’inici de la sessió ordinària del Consell de Comú d’Ordino que es va celebrar ahir. | ANA/M.P.

El Comú d’Ordino va informar aquest dilluns que fins a la data ja s’han destinat fins a 30.000 euros per posar en marxa un pla de sostenibilitat amb la voluntat d’alinear la parròquia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030. Aquest pla inclou un estudi que ha de servir per determinar el sostre de creixement urbanístic del poble, i està previst que vegi la llum cap al mes de març. Aquest va ser, precisament, el punt que va centrar la sessió ordinària del Consell de Comú d’Ordino d’ahir.

De fet, la consellera de MovemOrdino, Sandra Tudó, va celebrar que finalment la corporació hagi decidit tirar endavant l’estudi urbanístic, malgrat que va lamentar que «la situació ja se’ns ha escapat de les mans» perquè «s’han donat molts permisos en poc temps i s’han fet moltes construccions sense tenir l’estudi previ». En aquest sentit, va manifestar que «estem preocupats per tots els projectes que estem entrant a la parròquia», ja que cap d’ells podrà servir, per exemple, per crear habitatges de lloguer, i sí per destinar-los a pisos de luxe.

A més a més, la consellera també va lamentar que «s’estiguin entrant projectes en terrenys que eren de pasturatge» i es perdi així l’essència d’Ordino. «Ens preocupa que un reclam que teníem a la parròquia que era haver conservat les infraestructures d’una forma molt més acurada i pensada en el passat en la seva modernitat se’ns escapi de les mans», va reiterar.

Aquesta situació es produeix en projectes com en el de la Querola; l’estructura que s’està fent al costat de la Clota Verda, que està «plena de vidres a la façana i no s’adiu amb la parròquia»; amb les infraestructures que s’estan fent a la pujada del Coll d’Ordino, i altres projectes «que se’ns escapen de les mans a nivell de recursos, d’escoles, de serveis i de tot en general».

Des de la visió de la majoria, el cònsol major, Josep Àngel Mortés, va recordar que l’estudi s’encarrega arran «de la preocupació que tenim a la parròquia per preservar el nostre entorn i creixement». És cert que el comú va revisar el darrer POUP a finals del 2019, «però en aquell moment ningú s’esperava un creixement urbanístic una altra vegada». En l’actualitat la construcció «és un dels elements que torna a créixer amb força» i és per això que va assegurar que si cal fer noves modificacions al POUP es faran, sempre seguint la línia de «promoure el creixement sostenible», tot i que no podrà ser fins al proper mandat, una vegada hagin passat sis anys de la darrera aprovació.

Respecte de les declaracions de Tudó, el cònsol no creu que la situació s’hagi escapat de les mans perquè «la gran majoria de projectes en marxa ara venen d’abans de la darrera revisió del pla d’urbanisme del 2019 i pel que sigui s’han endarrerit». Això provoca que a hores d’ara s’estiguin fent «uns quants projectes al mateix temps», però «tampoc podem parar el creixement urbanístic», tot i que «estem mirant de quina forma el modulem per tal que el creixement no sigui tan accelerat com està sent en aquests moments». En aquest sentit, va apuntar que, a banda d’analitzar el creixement urbanístic, també s’està actualitzant l’estudi del 2018 sobre recursos hídrics per tal que aquest «sigui un element important a l’hora de prendre aquestes decisions».

Durant la sessió del Consell de Comú també s’ha acordat l’aprovació d’un crèdit extraordinari a la comissió de Manteniment, Serveis i Circulació per un import de 50.000 euros. En concret, tal com va detallar la cònsol menor, Eva Choy, els diners es destinaran a l’ascensor de l’aparcament que hi ha a tocar del Centre Esportiu.

Finalment, cal destacar que la sessió d’ahir va coincidir amb la festivitat de Sant Sebastià i és per això que els cònsols van assistir a la missa tradicional, oficiada pel mossèn Ramon Sàrries i que, en compliment de les mesures sanitàries, es va celebrar a l’exterior de l’església d’Ansalonga. Hi van assistir una quinzena de veïns per celebrar la diada del copatró del poble d’Ansalonga. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT