PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern estima que la incidència baixi d’aquí a unes dues setmanes

Benazet apunta que quan hi hagi menys de 3.000 actius s’aixecaran diverses restriccions

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, instants abans de la seva compareixença d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, instants abans de la seva compareixença d’ahir. | SFGA / CESTEVE

El Govern creu que d’aquí a unes dues setmanes aproximadament, la incidència del coronavirus anirà a la baixa. Així ho va posar de manifest ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que va precisar que aquesta previsió era fruit d’una simulació feta a partir de l’evolució de la covid, i que situaven d’una a tres setmanes el temps per començar a percebre un descens de la casuística generalitzada. «El model té en compte les circumstàncies i la variant actuals», va remarcar Benazet, si bé va puntualitzar que, pel fet de ser una simulació, «pot estar subjecte a problemes», i per tant, a canvis. De fet, un d’aquests problemes podria originar-se als centres educatius, ja que tal com va reconèixer el ministre, «una de les pors és que les infeccions a les escoles puguin fer d’amplificador». 

Sigui com sigui, en el moment que la incidència «baixi de forma clara», situació que el titular de Salut va albirar en una xifra de casos actius per sota dels 3.000, el ministre creu que «podrem aixecar les restriccions». Algunes d’aquestes mesures comprenen les limitacions en certes activitats com la restauració, el tancament de l’oci nocturn, o l’ús obligatori de la mascareta al carrer. Tot i això, i davant la pregunta de la premsa, va insistir que «és molt d’hora per parlar de protocols» en relació amb la reobertura de les discoteques, tot i assegurar que «amb una baixada franca de l’òmicron, podran obrir amb poques mesures». Així mateix, Benazet també va compartir que l’ús del certificat covid per accedir a segons quins serveis s’aixecarà «en el moment que no tingui sentit», si bé va defensar que actualment «té una funció de protecció de la població i de limitar la transmissió». Per tot plegat, el ministre va sentenciar que «hem de ser cautelosos amb les decisions que puguem avançar».

Lleuger descens dels actius

Pel que fa a l’actualització epidemiològica, el Govern va informar que s’havien confirmat 565 nous positius les darreres 24 hores i un total de 31.572 infectats al Principat. Entre aquests, hi havia les proves endarrerides dels últims dies després de l’avaria d’una de les màquines que revisa les proves TMA, malgrat que encara no s’havia fet net. Els casos actius van anar discretament a la baixa, amb una reducció de 127 persones i situant-se ahir en 4.440. D’aquestes, n’hi havia 17 ingressades a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell: 10 a planta i set a l’UCI, cinc d’elles sota ventilació mecànica. Així mateix, sobre els darrers contagis a les residències, Benazet va remarcar que només restaven dos residents del Cedre malalts, i que «tots han evolucionat bé», cosa que suposa «un reflex de com ha protegit la vacuna als centres sociosanitaris».

Sobre la campanya de vacunació, el ministre va compartir que ja s’havien administrat un total de 149.999 vaccins, dels quals 35.420 corresponien a terceres dosis. De fet, ahir es comptabilitzava que un 54,23% de la població major de 18 anys ja s’havia inoculat tres vegades. «La vacunació ens ha ajudat a mantenir l’activitat oberta», va remarcar el titular de Salut, a la vegada que va destacar que també havia contribuït a baixar la letalitat i la mortalitat. A més, el Govern està a l’espera que arribin les vacunes infantils, amb la idea de poder oferir-la als nens d’entre cinc i 11 anys al febrer. Així, va animar als pares que s’assessorin amb els professionals al voltant de la vacunació i decideixin si la tiren endavant.

Per cloure l’actualització, Benazet va informar que s’havien notificat un total de 26.988 altes –296 la darrera jornada–, que les defuncions s’havien mantingut en 144, i que hi havia 185 aules sota vigilància.

PUBLICITAT
PUBLICITAT