PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Macron vol l’avortament en la carta dels drets de la UE

Jover diu que la declaració del president no l’ha feta com a copríncep d’Andorra

Per El Periòdic

Macron durant el seu discurs.
Macron durant el seu discurs. | Youtube/Élysée

El president de la república de França i copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron, va manifestar davant la presidència del Consell de la Unió Europea al parlament d’Estrasburg el seu desig perquè s’inclogui el reconeixement del dret a l’avortament dins la Carta dels drets fonamentals de la Unió Europea (UE). Per això, durant la compareixença posterior el Consell de Ministres, el ministre Portaveu, Eric Jover, va aclarir que les declaracions les va fer «com a president de la República francesa i no com a copríncep d’Andorra».

Així, Macron va explicar en el seu discurs que «20 anys després de la proclamació de la nostra Carta dels drets fonamentals» vol que es dugui a terme una actualització d’aquesta sobre dos aspectes: «La protecció del medi ambient» i «el reconeixement del dret a l’avortament». Tanmateix, va llençar un missatge a la presidència del parlament perquè aquests s’obrin a debatre lliurement sobre aquest afer amb els ciutadans, els quals va qualificar de «grans consciències europees» i va indicar que incloure el dret a l’avortament és «l’únic futur del nostre projecte polític comú» amb la Unió Europea. Tot seguit, la proposta del president francès va ser aplaudida pel bloc més progressista del Parlament.

El discurs del president de la república de França va arribar fins al Consell de Ministres, fet pel qual Jover va insistir en què Macron «sempre ha sabut diferenciar ambdues responsabilitats». A més, el ministre va ressaltar que en el cas que s’inclogués a la Carta dels drets fonamentals de la Unió Europea el dret a l’avortament, a Andorra no s’aplicaria. També, va recordar que el Principat no en forma part i que un dels motius pels quals no volen formar-ne és perquè «estem veient que per part de les autoritats europees hi ha la voluntat de respectar la idiosincràsia dels països». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT