PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Sopena defensa la legitimitat de les proves per ser advocat

El degà al·lega que des de l’entitat no es busca «cap proteccionisme»

Per El Periòdic

Imatge d’arxiu de l’entrada del Col·legi d’Advocats.
Imatge d’arxiu de l’entrada del Col·legi d’Advocats. | Maricel Blanch

El degà del Col·legi d’Advocats (CADA), Xavier Sopena, defensa la legitimitat i professionalitat de les proves d’accés per esdevenir advocat al país davant les crítiques sorgides les darreres setmanes, les quals exposaven que qui ha de dur a terme els exàmens és un òrgan independent del col·legi, com per exemple el Ministeri de Justícia i Interior. Sopena va al·legar que des de l’entitat no es busca «cap proteccionisme» i va asseverar que el tribunal avaluador de la prova el formen quatre membres, dos del CADA, el degà i la vicedegana, un representant de la Universitat d’Andorra (UdA) i un altre del ministeri, amb la voluntat que aquest sigui «neutral i rigorós».

Tanmateix, va acceptar que el procés és nou i «tot és millorable i criticable», però reitera que «en cap moment veiem els joves lletrats com una competència». El degà va considerar que es podrien arribar a estudiar propostes de millora, alertant que «s’ha volgut singularitzar. D’un cas particular se n’ha fet una generalització». En aquest sentit, va assenyalar que els resultats mostren que un 65% de les persones que s’hi presenten aproven l’examen, motiu pel qual va afirmar que «no es pot dir que siguin especialment complexes i que estiguin orientades al fet que ningú les pugui passar», tot i que va sostenir que «és necessari estudiar i preparar-les».

«És lògic que des del col·legi s’exigeixi que els futurs advocats tinguin els coneixements necessaris per assumir amb garanties la defensa dels seus clients, per la qual cosa es busca que estiguin tan ben preparats com sigui possible», va apuntar. En relació amb les crítiques sorgides de la comparativa amb els països de l’entorn, Sopena va indicar que cada territori determina els ítems a tenir en compte per garantir qui exerceix la professió tenint en compte el marc legal de cada país, motiu pel qual va manifestar que «no es poden comparar».

Respecte a la possibilitat que arribin al país professionals liberals a través de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE), el degà del CADA va considerar que «s’ha de trobar un equilibri» que garanteixi que els lletrats exercents al Principat «no es vegin perjudicats». D’aquesta manera, va comentar que Andorra «té les seves particularitats» i, «està clar», que per un lletrat forà «és un atractiu tenir la possibilitat d’instal·lar-se aquí». Per aquest motiu, va cloure assenyalant que «hem de trobar la manera de respectar la professió, encara que es pugui permetre l’entrada d’advocats estrangers, tenint en compte les singularitats del país». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT