PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El PS proposa que els projectes d’obres s’adjudiquin per lots

D’aquesta manera, s’afavoriria a la microempresa i s’adaptaria la nova norma a la directiva europea

Per Albert Belis

Jordi Font i Susanna Vela, ahir durant la roda de premsa al Consell General.
Jordi Font i Susanna Vela, ahir durant la roda de premsa al Consell General. | PS

El Partit Socialdemòcrata (PS) va anunciar ahir que presentarà un total de 43 esmenes al Projecte de Llei de Contractació Pública, amb l’objectiu que els projectes d’obres públiques es redactin i s’adjudiquin per lots i no només a un únic adjudicatari, que després subcontracta altres empreses els treballs específics de l’obra. 

Segons van explicar en roda de premsa els consellers generals Susanna Vela i Jordi Font, les esmenes del seu grup s’adapten a la directiva europea, que ja «marca una tendència, i nosaltres ho adaptem a la realitat econòmica del país, basat en la microempresa», va dir Font, que va assegurar que d’aquesta manera la seva formació «salva les especificitats» d’Andorra davant la Unió Europea (UE). Fins ara, en molts casos les adjudicacions d’obra pública se les queden empreses grans i, posteriorment, subcontractaven industrials. «No és el mateix ser contractat que subcontractat, així que aquesta manera de procedir perjudica les empreses del país», va afegir el conseller socialdemòcrata.

Per tal d’afavorir les microempreses i que aquestes es puguin presentar per optar a una adjudicació, el Partit Socialdemòcrata demana al Govern i als comuns que «siguin proactius» i que ajudin les empreses petites perquè «es puguin homologar». Al mateix temps, van demanar més claredat en els projectes, basats en la classificació empresarial.

El grup parlamentari socialdemòcrata també proposa, en les seves esmenes a la llei, introduir la figura del recurs urgent administratiu, el pas previ a la intervenció de la justícia en cas de conflicte, per exemple en el plec de bases. D’aquesta manera, volen que el procés guanyi en eficiència en la fase precontractual. «Aquesta és una figura que funciona ja als països veïns, és una bona eina, més eficaç i transparent, per evitar anar als tribunals, ja que aporta una resolució en un període de temps més breu», va afirmar Susanna Vela, que va explicar que seria una alternativa gratuïta i que hauria de resoldre el contenciós en quinze dies com a màxim.

A banda de l’adjudicació per lots i el recurs urgent, els socialdemòcrates també proposen la introducció del contracte mixt. «Ha de ser una llei contemporània que estigui d’acord amb la línia que se segueix a Europa en aquest aspecte», va afirmar Vela. Segons Font, amb aquestes esmenes s’aconseguirà que no sempre siguin les mateixes empreses les que optin a les adjudicacions, ja que d’aquesta manera el subcontractat «no té una relació directa» amb l’administració, i així «mai l’aniran a buscar», va afirmar. «Busquem la competència i la millora del servei i, a més, no inventem res, ja que tot això ja existeix a altres països», va afegir Font.

Per un altre costat, els consellers socialdemòcrates van posar èmfasi en la necessitat que hi hagi «reciprocitat» amb les empreses de fora, que sovint també intervenen en aquests processos d’adjudicacions en les obres públiques. En aquest sentit, van assegurar veure amb bons ulls que algunes tinguin l’oportunitat de treballar a Andorra, però que si és així després les empreses andorranes també puguin fer-ho als països d’origen d’aquestes empreses foranes.

PUBLICITAT
PUBLICITAT