PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’avaria d’una màquina de TMA provoca el retard de 3.000 proves

Fins a 174 aules de les escoles estan aplicant mesures de vigilància pels alumnes contagiats

Per Àlex Pont

La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, durant la roda de premsa per actualitzar la situació sanitària al país d'aquest dilluns.
La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, durant la roda de premsa per actualitzar la situació sanitària al país d'aquest dilluns. | SFGA/CESTEVE

Una de les dues màquines de TMA que es va avariar divendres passat ha provocat que fins a 3.000 proves de diagnòstic per verificar el contagi del virus s’hagin demorat durant tres dies. Així ho va reconèixer la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, durant la roda de premsa d’actualització sanitària, en què va relacionar la situació de col·lapse amb la placa electrònica de l’aparell que va deixar de funcionar. A causa d’aquesta situació, tan sols una màquina de verificació de proves TMA ha estat funcionant dia i nit per tal de donar resposta a l’arribada de mostres de la població, fins ara. Tot i això, s’espera que durant el dia d’avui s’instal·li el recanvi de la peça avariada provinent de Bèlgica i l’aparell torni a entrar en funcionament. 

De la mateixa manera, Mas va declarar que «lamentem profundament el perjudici que ha causat a la població aquest retard dels resultats de les TMA» i va recordar que «a tots els països d’Europa s’està produint un greu col·lapse amb relació a les eines diagnòstiques per l’alta incidència que està causant la variant òmicron». També, va indicar que «cadascuna de les màquines pot assumir fins a la validació de 800 proves diagnòstiques funcionant dia i nit», la qual cosa dona resposta al fet que els nous resultats puguin tenir una demora de 48 a 72 hores.

Actualització sanitària

Fins a 5.039 casos de covid es troben actius al Principat, la qual cosa eleva el total de casos registrats fins als 30.605, més d’un terç de la població, ja que des de divendres passat, s’han comptabilitzat fins a 717 nous contagis. Del total de contagiats a dia d’avui, hi ha 18 ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, entre els quals set es troben a planta i nou a la Unitat de Cures Intensives amb  la variant Delta. Cal remarcar que set dels contagiats que es troben a l’UCI estan rebent ventilació mecànica, mentre que a la planta covid habilitada al Cedre hi ha dues persones amb un contagi de caràcter asimptomàtic. A més a més, aproximadament 40 turistes van donar positiu als tests de detecció durant el cap de setmana.

Pel que fa a les escoles, fins a 174 aules arreu del país estan sota mesures de vigilància per alumnes contagiats. Un total de 15 aules estan sota vigilància activa total i 129 amb una vigilància activa parcial, mentre que un total de 30 aules es troben en una situació de vigilància passiva durant la setmana en què s’estableix un sol cribratge setmanal a l’escola de primera ensenyança. 

Amb relació a l’evolució dels contagis, la secretària d’Estat de Salut, va afirmar que «la taxa de reproducció del virus ha baixat de 1.15 a 0.78, per la qual cosa la podem qualificar de baixa». Tot i això, cal tenir en compte el fet que el retard de verificació arriba fins a les 3.000 proves i això podria modificar les dades durant els pròxims dies. 

Pel que fa al nombre d’altes totals, aquestes arriben fins a les 25.422 persones. A més a més, des de l’inici del Pla de vacunació, s’han administrat 147.741 vacunes, de les quals 57.671 corresponen a primeres dosis, 56.873 a la segona part de la pauta i 33.197 la tercera dosi. Així, un 81,7% de la població vacunable ja ha rebut la pauta completa.

Fent referència a la pauta de vacunació del col·lectiu que comprèn els joves entre 12 i 15 anys arriba fins al 67,9% del total. En aquest sentit, la secretària d’Estat de Salut va posar en relleu l’arribada de 10.000 dosis de la vacuna Moderna provinents de Portugal i va celebrar la col·laboració entre ambdós països en matèria de Salut.

D’altra banda, Mas va destacar que «els tests d’antígens serveixen com a prova diagnòstica des del 4 de gener, però l’autotest no es pot considerar vàlid, ja que el protocol estableix que el procediment s’ha de dur a terme a un establiment sanitari autoritzat». Tot i això, des de Salut no es descarta que l’autotest esdevingui una forma de reconeixement del virus vàlida durant el futur i s’està treballant sobre la qüestió. A més a més, davant la pregunta sobre un possible acord amb els laboratoris privats sobre la col·laboració amb la realització de proves diagnòstiques certificades, Mas va respondre que «es tracta d’una mesura que s’ha posat a sobre la taula, però no podem desencallar la situació de col·lapse amb mesures d’aquest calibre, ja que l’avaria de la màquina de TMA és d’un incident puntual».

Finalment, la secretària d’Estat de Salut va recordar que les persones que hagin de gestionar una baixa laboral ocasionada pel contagi de la covid, ho poden fer a [email protected], o en el cas de voler-la cancel·lar, a [email protected]

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT