PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La covid arriba a 118 aules durant la setmana del reinici del curs

Moren dos homes de 67 i 75 anys que es trobaven a l’UCI elevant la xifra total de defuncions a 144

Per Àlex Pont

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, a la roda de premsa d’actualització sanitària.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, a la roda de premsa d’actualització sanitària. | SFGA / C. ESTEVE

Fins a 118 aules del Principat es troben sota vigilància activa a causa de l’afectació de la covid a les escoles una setmana després de tornar de les vacances de Nadal. De les aules que es troben sota control, 11 d’elles es tenen una vigilància total i 107 es troben en vigilància parcial. Els contagis per la covid van augmentar ahir en 561 nous casos, per la qual cosa des de l’inici de la pandèmia, el Principat ha experimentat un total de 29.888 infectats, mentre que 24.030 persones ja han rebut l’alta mèdica. Els casos actius arriben fins als 5.716. A part de la defunció de l’home de 90 anys de dijous passat, cal destacar la defunció ahir de dos homes de 67 i 75 anys que es trobaven a l’UCI des de principis de setmana. Pel que fa als ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, 20 persones es troben a planta i 9 ingressats a l’UCI amb la variant Delta, set dels quals amb el sistema de ventilació mecànica. Amb relació a la vacunació, ja s’han administrat fins a 146.425 dosis i s’està començant a citar a les persones de 25 anys per rebre la tercera pauta del vaccí. Els centres sociosanitaris, per la seva banda, no van registrar contagis nous i tots els actius són asimptomàtics. 

«Els cribratges setmanals a les aules es redueixen de dos a un a partir de la setmana vinent, davant la tendència a la baixa dels contagis», segons va informar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, a la roda de premsa d’actualització de les dades sanitàries. Durant la setmana en què es va reprendre el curs escolar, es van detectar 186 casos de covid entre els escolars després d’haver realitzat 5.821 proves de detecció del virus. La majoria dels contagiats van resultar ser asimptomàtics. D’aquesta manera, els alumnes de primera ensenyança tan sols hauran de passar per un cribratge a la setmana per tal de poder dur a terme activitats escolars o bé accedir al menjador, després d’haver analitzat les dades per part de les autoritats sanitàries durant la primera setmana de curs de l’any. Tot i això, el ministre de Salut va confessar que «és probable que els casos entre els escolars tornin a incrementar-se durant les pròximes setmanes, per tant, hem d’estar molt atents a les dades».

D’altra banda, també es van detectar 11 turistes contagiats per la covid, els quals «no es poden comptabilitzar entre el còmput total d’infectats a Andorra perquè no formen part de la nostra epidemiologia», va assenyalar Benazet. El procediment que segueixen els visitants que són positius i són asimptomàtics, consisteix en el «confinament a l’allotjament turístic en què es troben en aquell moment i, posteriorment, habilitar un dispositiu de transport amb la notificació prèvia al país d’origen per tal de dur a terme el retorn», va manifestar Benazet.

Pel que fa a la taxa de reproducció del virus continua amb la tendència a la baixa en comparació als països veïns i es situa en 1,15. De la mateixa manera, Benazet va apuntar que les anàlisis d’aigües residuals que s’havien dut a terme recentment, confirmen que tots els contagis actuals pertanyen a la variant òmicron i que no s’ha trobat cap variant diferent. «Es tracta d’una soca més infectiva, però menys greu, i així ho demostra el nombre d’ingressos a planta i a l’UCI que segueix una tendència a la baixa», va indicar el titular de Salut.

D’altra banda, després que Espanya fixés un preu de 2,94 euros pels tests d’antígens, el Govern continua treballant per reduir el cost de les proves de detecció. De fet, Benazet va anunciar que «l’Executiu està negociant amb el Col·legi de Farmacèutics per buscar una solució», però va puntualitzar que «les adquisicions d’Andorra són més reduïdes» i, per tant, «els preus són més elevats». Finalment, va recordar que els ciutadans tenen a disposició tests de forma gratuïta als stoplabs i va recalcar que «estem començant a veure la llum amb la variant òmicron; tot i això, la població hauria de seguir les recomanacions sanitàries per continuar a millor». 

Salut promou la vacunació dels nens i recorda que és «voluntària»

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va informar que «la campanya de vacunació dels infants que es comprenen entre les edats de cinc i 11 anys començarà aviat». Les vacunes dedicades a la vaccinació d’aquest sector de la població provenen d’Espanya i l’entrega es durà a terme durant els pròxims dies. Tot i això, Benazet va recordar que «no obliguem a ningú a vacunar-se i ni tan sols demanem un certificat covid a la població infantil».

Pel que fa a les organitzacions anti-vacuna, cal remarcar que la plataforma Pares Units 2021 està totalment en contra de la vacunació infantil contra la covid i l’ús de mascaretes a causa dels efectes secundaris que poden provocar, segons les dades donades a conèixer per les revistes científiques i els organismes oficials. De la mateixa manera, també estan en contra de les proves TMA i TRA i demanen que es busqui altres mètodes menys invasius. Una altra de les demandes de la plataforma es centra en la supressió dels confinaments.

En el seu inici a les xarxes socials, Pares Units 2021 va dur a terme una recollida de 700 assignatures i es va trametre al Govern, però a dia d’avui, els integrants arriben fins a la xifra de 900. Des de la seva constitució, s’han dut a terme diferents accions de difusió d’articles científics d’organismes internacionals com l’OMS contra les campanyes de vacunació. Finalment, algunes de les seves demandes giren entorn l’erradicació de la pressió induïda als pares per part dels governants amb la finalitat de vacunar els fills. 
Amb relació a altres moviments anti-vacuna infantils, Andorra actua va convocar una manifestació per a avui a les 17:00 hores al punt d’informació d’Andorra la Vella per protestar contra la vaccinació dels nens sota el lema Si lluites pots perdre. Si no lluites... estàs perdut.

Pel que fa als joves vacunats, un 82,7% de la població major de 16 anys ha rebut una dosi i un 81,7% ja disposa de la pauta completa. Pel que fa a terceres dosis, un 48,8% dels majors de 18 anys ja l’han rebut, i entre els joves de 12 a 15 anys, s’han administrat 4.619 vaccins. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT