PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Salut detecta 1.575 casos en tres dies i els actius superen els 5.000

Els alumnes tindran un carnet de cribratges que acrediti que s’han sotmès als tests d’antígens

Per Lídia López

La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, instants abans de començar la seva compareixença, ahir.
La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, instants abans de començar la seva compareixença, ahir. | SFGA / JAVILADOT

El Ministeri de Salut ha detectat 1.575 positius al llarg del cap de setmana. Així ho va informar la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, que va detallar que els casos confirmats es corresponien a: 697 el divendres, 459 el dissabte, i 419 el diumenge. D’aquesta manera, el total de persones infectades a Andorra des de l’inici de la pandèmia era de 27.983. Aquest augment dels positius va provocar que el nombre d’actius també anés a l’alça, en concret en 765 pacients, situant-se ahir en 5.127. No obstant això, i segons va precisar el Govern, la taxa de reproducció es va reduir lleugerament fins a l’1,40 d’ahir. 

Entre aquests casos actius, Mas va compartir que n’hi havia 30 ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell: 16 es trobaven a planta i 14 a l’UCI –11 dels quals amb ventilació mecànica–. Precisament al voltant dels hospitalitzats, i més exactament d’aquells que presentin un quadre greu, pneumònia, o que hagin de rebre cures intensives, se’ls farà un monitoratge amb la realització d’una tipologia de PCR especial que permet observar la variant de la qual estan infectats. «Avui dia, totes les persones presenten infecció amb la variant delta», va declarar la secretària d’Estat. Tot i això, Mas va assegurar que segons es desprèn dels darrers resultats de les anàlisis d’aigües residuals, hi ha una «preponderància d’òmicron» en els infectats.

L’Executiu també va confirmar ahir la positivitat d’un resident del Cedre, que ha estat aïllat. La secretària d’Estat de Salut va exposar que era una persona asimptomàtica, que es troba bé i que va ser detectada «a través dels cribratges estrictes» que realitzen els centres sociosanitaris al retorn dels residents, i que en aquest cas, es va trobar després de passar Nadal fora. I, afortunadament, les proves realitzades posteriorment a la resta de residents van demostrar que no hi havia hagut cap altre contagi, cosa que Mas va posar en relleu, afirmant que: «El virus no ha circulat, per tant, això és una mostra més que la vacuna és efectiva».

Carnet a classe

Pel que fa a la població escolar, ahir van tornar a les aules després de les vacances i sense cap afectació vigent. En aquesta primera setmana, la primera ensenyança mantindrà les dues proves setmanals amb tests d’antígens, mentre que els més grans se’n faran només una. Unes proves que ara se certificaran a través d’un carnet de cribratges que el Govern introdueix en la gestió de la pandèmia als centres educatius i per tal que els alumnes puguin acreditar amb facilitat que s’han sotmès al test. Els entregarà la Creu Roja Andorrana, encarregada de fer les proves, i en la primera ocasió, les famílies hauran d’omplir el document amb les dades dels infants. Aquest carnet es podrà utilitzar per accedir al servei de menjador i les extraescolars quan sigui necessari, i per això es recomana que els alumnes el tinguin sempre a mà.

En relació amb la resta de dades epidemiològiques, el Govern va compartir que ja s’havien concedit 22.715 altes –810 més des del divendres–, que les defuncions van restar en 141, i que ja s’havien administrat 140.706 vacunes, de les quals 1.475 es van inocular durant el divendres. En concret, ja s’han vaccinat 57.616 primeres dosis, 56.576 segones i 26.514 terceres. D’altra banda, preguntada per la premsa, Mas va apuntar que al sistema sanitari «no tenim constància d’un elevat nombre de persones positives», tot i que en aquest cas, com el dels docents, com de la resta de sectors professionals, «esperem un elevat nombre de contagis», cosa que pot posar en tensió diverses empreses del Principat. De fet, vinculat a les baixes per coronavirus, la secretària d’Estat va recalcar que des que es va posar en marxa el nou circuit de detecció i concessió automàtica de la baixa, «funciona bé perquè és molt àgil». Així mateix, va explicar que s’havia introduït una petita modificació, passant a comptar com a primer dia de la baixa quan la persona que finalment positivitza es fa la prova diagnòstica i no quan rep el resultat.

En darrera instància, Mas va incidir que des de la setmana passada, els turistes que es fan una prova diagnòstica a Andorra reben un SMS informatiu del resultat en quatre idiomes, català, castellà, anglès o francès, en funció de la seva procedència. I en cas de ser positiu, també se’ls informa de com procedir.

PUBLICITAT
PUBLICITAT