PUBLICITAT

Fort perill d'allaus al nord del país a causa de les darreres nevades

Aconsellen que s'evitin les activitats en zones de muntanya fora dels circuits marcats

Per El Periòdic

La previsió del servei meteorològic de cara als pròxims dies.
La previsió del servei meteorològic de cara als pròxims dies. | Twitter Servei Meteorològic

 

El servei meteorològic i el departament de Protecció Civil alerten que el perill d'allaus ha incrementat fins al nivell 4, sobretot al nord del país, a causa de les nevades registrades durant les darreres hores. Així doncs, aconsellen que s'evitin les activitats en zones de muntanya fora dels circuits marcats per les estacions i recorden que en aquestes condicions climàtiques "complicades" és necessari que la població s'equipi amb el material de rescat necessari en cas d'accident.

A més, també s'ha activat una prealerta per l'avís de nevades que es preveu que sobretot afecti el nord del país i que durant el dia pugui anar baixant fins als 1.300 metres amb acumulacions de neu nova de fins a 30 centímetres a 2.000 metres i de fins a 10 centímetres a 1.500 metres. La cota de neu baixarà durant el dia progressivament fins a situar-se a mitjanit als 1.300 metres, quan pararà de precipitar.

El vent també bufarà amb força amb ràfegues de 70 km/h al fons de vall i fins a 120 km/h als cims. Pel que fa al risc d'allaus, es recomana a la ciutadania limitar les activitats a la muntanya i utilitzar prioritàriament els recorreguts segurs de les estacions que estiguin oberts en aquells sectors del nostre territori amb més perill. En tots els casos, cal preparar la sortida i dur l'equipament de seguretat obligatori durant la seva activitat.

D'acord amb la previsió de nevades, es recomana a la ciutadania que anticipi els desplaçaments, que s'asseguri de portar els equipaments obligatoris, que faci ús del transport públic i eviti l'ús del vehicle tant com sigui possible.

Es pot trobar tota la informació relacionada amb els consells de Protecció Civil a https://www.protecciocivil.ad/info-riscos/allaus i la de l'estat de les carreteres a través de l'aplicació de Mobilitat. També es recomana seguir l'actualitat a través de les xarxes socials oficials dels diferents departaments de Govern.

A hores d'ara els Departaments del Govern pertinents (Servei Meteorològic, Protecció Civil, Mobilitat, COEX i cossos especials) romanen atents a l'evolució de les previsions.

Voladures preventives i tasques de neteja durant la passada nit

D'altra banda, des de l'Àrea de Conservació i Explotació de Carreteres (COEX) s'estan realitzant des d'ahir tirs preventius a les zones de risc d'allaus –Arcalís, Arinsal i Soldeu– per purgar la muntanya. A Soldeu, on ahir algunes llacades petites –purgues naturals– de neu van afectar un carril de la carretera, s'ha netejat la xarxa viària i s'hi ha mantingut vigilància policial preventiva durant tota la nit.

L'accés a França, que estava tallat per una allau a la RN22, s'ha reobert aquest matí.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT