PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Rècord de contagis

La pressió a l’hospital es redueix lleugerament i compta amb 11 pacients a planta i 14 a l’UCI

Per Lídia López

La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, en un moment de la seva compareixença d’ahir.
La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, en un moment de la seva compareixença d’ahir. | Govern d\'Andorra

El nombre de contagis diaris torna a assolir xifres màximes. Segons va informar ahir la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, els darrers dos dies s’havien confirmat 1.119 nous positius, que corresponien a 594 infectats el dia 5 i 525 més l’endemà. «Hem assistit a un rècord del nombre de casos diaris», va assegurar Mas, que va apuntar que aquesta situació «d’augment exponencial» ja s’havia previst per les característiques de la variant òmicron. I conseqüentment, també va anar a l’alça el nombre de casos actius, que ahir sumava 4.362 persones –725 més que el dimecres–. En aquest sentit, el Govern va detallar que la taxa de reproducció se situava en 1,57.

La secretària d’Estat va posar en relleu que les darreres jornades havia disminuït lleugerament la pressió sobre el sistema sanitari, amb l’alta de tres persones que es trobaven a planta. D’aquesta manera, hi havia 25 ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell: 11 a planta i 14 a l’UCI, 10 d’ells sota ventilació mecànica. Així mateix, pel que fa a la campanya de vacunació, Mas va compartir que ja s’havien administrat un total de 139.231 vacunes, i en concret 57.615 primeres dosis, 56.520 segones i 25.096 terceres. Aquestes xifres suposaven que el 81,3 % de la població vacunable ha rebut la pauta completa. I paral·lelament, el Ministeri de Salut continua impulsant la punció de les terceres dosis, per la qual ja s’estaven citant persones de 34 anys.

Per cloure l’actualització sanitària, la secretària d’Estat va exposar que al Principat s’havien confirmat 21.905 altes –394 els darrers dies– i que les defuncions havien restat en 141. I pel que fa a la població escolar, després del període de vacances de Nadal no hi havia cap aula en vigilància, ni activa ni passiva. Dilluns els estudiants tornaran als centres educatius de forma presencial i evitant l’aïllament complet de l’aula per un cas positiu en coronavirus, a excepció dels més menuts, com és el cas de les escoles bressol i maternal, pel fet que no porten mascareta a l’aula. 

I preguntada per la premsa sobre les aglomeracions vistes en les cavalcades de Reis, Mas va valorar que «s’havien preparat els protocols perquè la interacció fos la mínima possible, però sabíem que en aquestes activitats es produeixen aglomeracions», ressaltant que es tractava d’un espai a l’aire lliure i tothom portava mascareta, i que en definitiva, no van ser més del que ja havien imaginat. Cal recordar que aquesta tarda torna a haver-hi convocada una manifestació d’Andorra Actua, en aquesta ocasió contra la vacunació infantil. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT