PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El tortell de reis bat rècords

La nata i el massapà tornen a ser l’opció preferida de la majoria dels compradors

Per Àlex Pont

Els tortells de reis de nata, el producte estrella de la festivitat.
Els tortells de reis de nata, el producte estrella de la festivitat. | Ona Morante

Els clients van arrasar amb les existències del tradicional tortell de reis de la Fleca Font d’Ordino. «En 15 anys mai havia presenciat aquest volum de vendes a totes les fleques del Principat, però Ordino ens ha sorprès especialment, ja que hi ha hagut una demanda que ha sobrepassat les nostres previsions», recalca la responsable general de Fleca Font, Elena Manteiga. Tot i això, les vendes han sigut més fluixes a Andorra la Vella i als establiments comercials d’Escaldes-Engordany, perquè segons Manteiga, «al centre hi ha més competència i és una mica més difícil arribar al màxim de públic».

El producte estrella a tot arreu ha sigut el tortell de nata, però li van seguir de molt a prop el de massapà, el de trufa, el de crema i el de cabell d’àngel. Tot i les innovacions a l’hora de crear productes, els tortells tradicionals s’acaben imposant entre el públic. Els forns i les pastisseries han estat treballant intensament durant aquesta setmana per satisfer la ingent demanda que ha rebut aquest àpat típic d’aquestes dates. «El secret d’un tortell de qualitat és la bona matèria primera i el procediment artesanal dels nostres flequers combinat amb l’amor que hi afegeixen», destaca Manteiga. 

Pel que fa al procés de creació, tot comença amb l’elaboració de la massa, la qual està composta per ingredients com la farina, el sucre i l’aigua de safrà, entre altres ingredients secrets que donen el toc de gràcia a cada tortell i varien en funció de la pastisseria. Després, la massa es deixa reposar entre 30 i 40 minuts. Seguidament, es dona la forma desitjada al tortell i s’hi afegeix el complement principal com la nata, la trufa o les fruites en el cas del tortell de massapà, sense oblidar la introducció enmig de la massa del famós rei i la fava. En alguns casos es recobreix la superfície del tortell amb clara d’ou per donar-li brillantor. 

La majoria dels encàrrecs s’han dut a terme pel dia 5, però «sempre hi ha clients que venen a última hora a buscar els tortells i, de fet, ahir ens vam quedar sense existències al local d’Ordino», afirma Manteiga. Enguany també s’ha fet present la venda dels productes de Nadal per internet, però aquestes comandes es van començar a popularitzar l’any passat.

L’èxit rotund d’aquest producte típic del Dia de reis, s’ha imposat en comparació a la venda del tronc de Nadal, que s’ha vist altament perjudicat per la manca de compres locals, ja que «molts andorrans marxen del país quan arriben les vacances de Nadal i els turistes arriben a partir del dia 26 de desembre», indica Manteiga. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT