PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El COI descarta canviar la data dels Jocs Olímpics d’Hivern 2022

L’entitat, comitès olímpics nacionals, organitzadors i federacions internacionals es reuneixen a porta tancada

Per David Sansaloni

Una imatge d’arxiu dels passats JJOO d’Hivern.
Una imatge d’arxiu dels passats JJOO d’Hivern. | Getty Images

Els Jocs Olímpics d’Hivern 2022, que preveuen celebrar-se del 4 al 20 de febrer a Pequín (Xina), de moment, seguiran amb el calendari establert i no es modificaran aquestes dates. Així de clar ho va comunicar el Comitè Olímpic Internacional (COI) després de mantenir una reunió extraordinària a porta tancada amb els comitès olímpics nacionals, els organitzadors de Pequín 2022 i les federacions internacionals. «Descartem posposar l’esdeveniment esportiu pel coronavirus», va declarar l’entitat mitjançant una declaració, per intentar deixar de banda els diferents rumors i suposicions que han anat sortint a la llum en els darrers dies. 


El COI és coneixedor de l’augment de casos en el esportistes, sobretot vinculats a la variant òmicron de la covid-19, i va ser el president de la màxima organització reguladora, Thomas Bach, qui va demanar «fer tot per assegurar que els somnis olímpics dels atletes no són arrabassats just dies abans de la seva marxa». Bach també va explicar que «ara és un moment crític perquè tots els participants dels Jocs que viatjaran a Pequín tinguin una vigilància extra», i va afegir, en un to més imperatiu que «els esportistes haurien d’estar seguint ja les mesures incloses en els manuals de Pequín 2022, abans de la seva sortida cap a la Xina».


 Com ja va ocórrer en els Jocs Olímpics d’aquest estiu passat, l’esdeveniment es durà a terme en un entorn caracteritzat per les fortes mesures de seguretat sanitària, i tots els implicats (organitzadors, federacions, esportistes, premsa, etc.) es mouran en circuits tancats, amb contacte nul amb qualsevol persona que estigui fora d’aquesta bombolla. No obstant això, aquestes mesures semblen no ser una base sòlida per a moltes federacions, que ja han expressat el seu malestar i, tanmateix, va ser a causa de la petició d’ajornar els Jocs per part de la federació suïssa el que es produís aquesta reunió extraordinària.


Suïssa, un referent mundial en els esports d’hivern, està sofrint una onada de contagis de la qual han sigut víctimes molts dels seus millors competidors. Tot i l’exposició del cas, el COI segueix recolzant-se en el fet que ja es va decidir, a l’octubre passat, que es duria a terme un protocol específic per als Jocs Olímpics de Pequín 2022, i que consistia en aïllar els participants i dur a terme la competició en format bombolla. Com a conseqüència, els participants (que hauran de tenir la pauta de vacunació completa) duran a terme tests diaris i se’ls prohibirà mantenir «relacions físiques, minimitzant en tot els possible la interacció amb el públic», segons va informar el mitjà Palco23 i que posteriorment va ratificar el COI amb un comunicat. Aquest context va deixar el Japó sense 1.130,6 milions d’euros.


Minvats competitivament

 

En el cas com el de la rider andorrana Maeva Estevez, la qual ha comunicat recentment que no podria participar en algunes Copes del Món a causa de la covid-19, fet que la perjudicaria en la seva classificació olímpica, es troben molts altres esportistes internacionals. De fet, la mateixa federació suïssa va alegar que un dels principals motius per a demanar l’ajornament era que «nombrosos atletes no han pogut participar en les classificacions per a Pequín 2022 a causa de l’auge de la covid-19, la qual cosa privarà aquests Jocs de molts dels millors esportistes hivernals», segons va declarar a la televisió nacional RTS el campió de cúrling retirat, i encarregat de liderar la delegació de Suïssa a la Xina, Ralph Stoeckli, mentre afegia que «si no tenim els millors atletes allí, serà tot molt difícil». 

 

Les decles

 

Thomas Bach - President del COI

«Hem de fer tot per a assegurar que els somnis olímpics dels atletes no són arrabassats just dies abans de la seva marxa»

«Els esportistes haurien d’estar seguint ja les mesures incloses en els manuals de Pequín 2022, abans de la seva sortida cap a la Xina»

 

Inaugurat el Main Media Center al centre de Pequín

 

A només un mes perquè comencin els Jocs Olímpics d’Hivern de Pequín 2022 , el passat dia 4 de gener es va inaugurar el Main Media Center (MMC). Les instal·lacions, d’uns 98.000 metres quadrats, «donaran la benvinguda als mitjans de comunicació de tot el món que informaran sobre tota l’acció dels Jocs d’enguany», va declarar l’organització. L’MMC incorpora tant el Main Press Center (MPC) com l’International Broadcast Center (IBC), i està situat en el pavelló recentment construït del Centre Nacional de Convencions de la Xina, en l’Olympic Green de Pequín. El lloc es troba molt prop de l’Estadi Nacional, el Centre Aquàtic Nacional (la Galleda de Gel) i l’Estadi Cobert Nacional, tres llocs heretats dels Jocs Olímpics del 2008 i que albergaran les Cerimònies i les competicions de la totalitat dels esports de gel que es podran veure durant el dies de  competició. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT