PUBLICITAT

El preu del forfet equival al 15 per cent de la despesa de l'esquiador

  • Les estacions generen 340 milions d'euros d'impacte al país
PEPA GALLEGO
ANDORRA LA VELLA

Ni és dels més cars ni és dels més barats, el preu del forfet de les estacions d'esquí del Principat se situa en un lloc intermedi de les estacions espanyoles que es poden comparar per extensió amb Grandvalira i Vallnord. De fet el cost del forfet suposa només el 15% de la despesa total que paga l'esquiador en la seva estada al país. Així es desprèn d'un estudi encarregat per Ski Andorra, que valora el preu dels forfets i la competitivitat que tenen les estacions en el mercat de la neu europeu i que diu que els dos dominis andorrans són els estacions més ben posicionades en la relació preu i quilòmetres de pista. Amb el percentatge del que suposa el forfet en la despesa total del turista esquiador que ve al país, es conclou que l'impacte directe que generen els complexos de neu a tot el país és de 340 milions d'euros, donant treball a 2.000 persones.

D'aquest estudi també es conclou que els dos dominis esquiables «ofereixen 300 quilòmetres de pistes i és la concentració més gran de remuntadors mecànics del món per metre quadrat, ja que suposa una capacitat de transport de 156.000 persones per hora», diu l'estudi.

L'esquí genera una activitat econòmica molt alta, no tant sols per a les estacions, sinó per a tot el seu territori amb els hotels, els comerços, les botigues de lloguer de material, la restauració, el transport i el carburant. Així doncs, l'estudi desglossa tota la despesa d'un turista esquiador i l'allotjament i la restauració són els que més tros del pastís s'emporten dels diners que es gasta l'esquiador. Andorra com a destí de neu disposa també d'una oferta variada i segons diu l'informe fa que tingui un percentatge alt de clients fidels i que vinguin més de nous mercats, tal i com ho demostra la xifra de 2.300.000 dies d'esquí de la temporada passada.

COMPARATIU DE PREUS / Si es fa una comparació amb les estacions espanyoles que són competència directa, es pot veure (en el quadre) que Grandvalira i Vallnord són les que més quilòmetres de pista esquiable ofereixen i que els preus estan, en el primer cas, en situació intermitja i en el segon és dels més barats.

Si la comparació de preus dels forfets es fa amb les principals estacions d'Europa, l'estudi col·loca en la darrera posició de preus de 17 estacions europees a Vallnord, i Grandvalira està en l'onzena posició de les tarifes.

La comercialització de les estacions andorranes té una forta presència en el canal de les agències de viatge i en els touroperadors, a més que també contribueix el gran nombre d'hotels que hi ha al país. L'estudi també valora els paquets dels touroperadors britànics i irlandesos entre estacions andorranes i alpines i també, en aquest cas, «és molt bo el posicionament competitiu de Grandvalira i Vallnord», diu l'informe.

Altra cosa a destacar per part d'Ski Andorra és l'esforç que fan les estacions per oferir al canal de distribució,(agències, touroperadors i hotels) uns preus de forfet en unes condicions de venda preferent. Aquestes condicions no es donen en molts dels destins dels Pirineus i dels Alps on, per exemple, els hotelers no reben cap comissió pel fet que venguin el forfet als seus clients, ja que es considera un servei.

MOLTS CONTACTES A FITUR / L'Estudi d'Ski Andorra i el balanç de fitur van ser alguns dels temes que van tractar ahir en la taula de turisme i comerç. El ministre de Turisme i Comerç, Claudi Benet, va explicar que l'estada de dos dies i mig a Fitur va ser «molt profitosa» i va remarcar el gran nombre de trobades de contactes amb altres països. Benet va explicar que es va reunir amb els ambaixadors de Polònia i Ucraïna, el ministre de Turisme de Rússia, el secretari de Turisme de Portugal, així com representants de l'Organització Mundial del Turisme (OMT) i del sector privat d'Israel, així com diversos contactes amb diferents mitjans de comunicació.

Per altra banda, també es va parlar de la creació de l'observatori turístic per centralitzar totes les dades estadístiques. Una qüestió que va quedar en l'aire per la manca de dotació pressupostària, segons va explicar el ministre de Turisme.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT