PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’estació d’Engolasters frega el rècord del 1961 amb 18,4ºC el 31D

El Servei Meteorològic assegura que des del 2012 no feia tanta calor en un mes de desembre a Andorra

Per Albert Belis

Una font al llac d’Engolasters en un dia assolellat.
Una font al llac d’Engolasters en un dia assolellat. | Arxiu ANA

L’estació meteorològica d’Engolasters de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) va registrar una temperatura de 18,4ºC el 31 de desembre del 2021 passat, una xifra que va fregar el rècord que es va assolir el 12 de desembre del 1961, amb 19ºC. Engolasters registra dades des de l’any 1934 i, des d’aleshores, hi ha hagut sis onades de calor hivernal: el citat 1961, el 1985, el 1987, el 1994, el 2012 i l’actual del 2021. Segons va informar ahir el Servei Meteorològic Nacional, des de l’any 2012 no feia tanta calor en un mes de desembre a Andorra. «És una excepcionalitat que passa de tant en tant», va afirmar el meteoròleg del servei, Guillem Martín.

Com és habitual en aquests casos de calor hivernal, la temperatura màxima s’assoleix en punts més elevats, com en aquest cas a Engolasters, situat a 1.638 metres d’altura, ja que als fons de valls es produeix el fenomen de la inversió tèrmica i no es nota tant la calor. «Les temperatures han quedat més curtes a les zones habitades, ja que el sol està molt baix i les muntanyes allarguen les hores d’ombra, de manera que hi ha molt temps perquè l’aire calent pugi i l’aire fred es quedi estancat al fons de vall», va explicar Martín.

La temperatura màxima que ha fregat el rècord s’ha registrat precisament al final del mes de desembre, un mes de contrastos ja que ha acabat amb dos episodis extrems en només quinze dies de diferència. A principi de mes hi va haver una nevada excepcional que va deixar gruixos molt importants en només tres dies que van representar un rècord des del 2014, mentre que el segon episodi ha estat l'onada de calor hivernal. Segons el meteoròleg del Servei Meteorològic Nacional, «justament el canvi climàtic és això, més episodis extrems tant d’una banda com de l’altra, fred i calor, així que aquest desembre ha estat un exemple clar que el canvi climàtic existeix». A més, «les nevades abundants cada vegada són menys freqüents, abans ho eren més ja el mes de novembre, i també veiem que les onades de calor hivernals tenen lloc de manera més habitual d’uns anys ençà», va assegurar Martín.

Però l’episodi de calor té els dies comptats. A partir d’avui hi haurà un descens marcat de les temperatures al Principat, acompanyat de precipitacions, que seran generalitzades la nit d’avui a demà, amb la cota de neu que baixarà de 1.800 metres aquesta tarda a 800 metres la matinada de dimecres. El vent també s’intensificarà a tot el país.

Pel que fa a la previsió del conjunt de l’hivern, serà «normal», segons assegura Guillem Martín. Així doncs, les temperatures seran les normals per l’època, tot i que potser fins i tot una mica més càlides, però això no vol dir que no hi hagi episodis freds, com el que es preveu pels propers dies i el que hi va haver a principis de desembre. Pel que fa a precipitacions, es preveu normal a la zona nord i, en canvi, més sec a la part sud.

Segons Martín, els camps de neu tindran la neu normal per l’època, així que podran obrir les estacions. De tota manera, «la neu no només serveix a l’activitat econòmica, sinó que és bàsica com a recurs hídric per disposar d’aigua potable, que precisament ve per l’acumulació de neu durant l’hivern». Per això, «que hi hagi un hivern normal amb precipitacions en forma de neu és molt important per assegurar les reserves d’aigua i la qualitat dels aqüífers».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT