Escaldes-Engordany
Els infermers insisteixen en la importància de la tercera dosi
Els professionals de la salut preveuen un increment dels contagiats després de les festes
Els infermers insisteixen en la importància de la tercera dosi per combatre el virus de la covid. Així ho va traslladar la vocal del Col·legi Oficial d’Infermeria d’Andorra (COIA), Gemma Ballester a EL PERIÒDIC. A més, va assenyalar que els professionals de la salut preveuen un augment dels contagiats després de Reis.
La vocal del COIA va insistir en la importància de la tercera dosi, ja que, segons els experts, «augmenta la immunitat de la persona, la qual pot haver disminuït o perdut amb el temps, i d’aquesta manera permet a l’individu protegir-se davant el virus de la covid i de les sevs variants». Per aquest motiu va manifestar que tothom hauria de vacunar-se per poder fer encara més notable l’eficàcia de les vacunes. «Està demostrat que les vacunes estan funcionant per evitar la malaltia greu i la mort per covid. La vacuna és una qüestió que afecta a tota la salut pública i, per tant, no és només un tema de protecció personal, sinó també de protecció col·lectiva davant el virus», va explicar recordant que «ara mateix les vacunes són la millor arma que tenim per lluitar contra la malaltia, per això ens hem de vacunar tots».
En un altre sentit, Ballester va explicar que alguns professionals de la salut que en un primer moment no volien vacunar-se ja han fet el pas. «Tots hem d’anar a l’una, si no, no ens en sortirem», va puntualitzar. Així doncs, va voler recordar que l’eficàcia de les vacunes per lluitar contra la covid ja està demostrada gràcies a les dades que els professionals de la salut han recopilat des d’inicis de la pandèmia, fet pel qual va insistir que «no vacunar-se perjudica a tots».
Quant al certificat covid en espais tancats, com bars i restaurants, la infermera va considerar que el seu ús serveix per «garantir que la gent que està allà, està més protegida que els que no estan vacunats».
Pel que fa a la rapidesa en la creació de les vacunes, Ballester va considerar que hi ha hagut dos factors que han agilitzat l’aparició dels vaccins: d’una banda, els passos burocràtics i administratius que s’han «saltat» i de l’altra, perquè tot el món va centrar-se a trobar una cura per lluitar contra la malaltia.
Infermers
D’altra banda, Ballester va traslladar que els sanitaris se senten més preparats per poder fer front la situació sanitària actual. «La primera onada ens va agafar desprevinguts i ara ja sabem com hem de fer les coses i com ens hem de protegir», va manifestar. Ara bé, tots els professionals se senten més cansats i frustrats, perquè «quan la cosa semblava que anava millor, al cap de poc, tornava a empitjorar, i així successivament». Ballester va explicar que des de l’arribada de la variant òmicron al Principat que ha provocat un increment de contagis, l’hospital ja ha activat el pla de contingència en funció del nombre de malalts ingressats a la Unitat de Cures Intensives (UCI). «A mesura que van canviant les fases dins del pla de contingència, es va reubicant el personal als serveis que s’han d’esforçar (com per exemple a la zona de vacunació i a l’UCI) i alguns serveis es disminueixen a mínims de personal», va detallar.
Així doncs, la infermera va indicar que els símptomes de la covid i de la seva última variant són els mateixos, tot i que la variant «sembla que dona una simptomatologia més lleu, similar a un refredat». Per aquest motiu, va voler recordar que si bé sempre hi ha gent que pot estar més greu, la majoria de la població que es contagia d’òmicron ho pot arribar a confondre amb un refredat comú o la grip, fet pel qual l’increment de la malaltia és major però més lleu respecte a altres soques.
Per últim, la situació actual de la llei marc «s’està parlant amb Govern i s’estan duent a terme reunions de treball», va comunicar Ballester, destacant la predisposició del Govern davant la constitució de la llei, un fet que va assegurar que els està duent pel bon camí, tot i la situació sanitària actual.