PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Somnis tangibles

La internacional amb la selecció absoluta segueix consolidant-se com una de les grans promeses del futbol andorrà

Per David Sansaloni

Ruzafa el dia de la seva presentació amb el Ternana italià.
Ruzafa el dia de la seva presentació amb el Ternana italià. | Maria Ruzafa

Maria Ruzafa, als seus 23 anys, està aconseguint fer realitat el seu somni, que no ha estat un altre que poder dedicar-se a l’esport que més l’apassiona: el futbol. Amb aquesta idea, clara a la seva ment, a poc a poc la futbolista andorrana s’ha anat fent un lloc, des de l’Enfaf, passant per l’Águilas (a Espanya) i, finalment, afrontant una nova aventura, aquest cop a Itàlia, al Ternana, equip de la Serie C italiana.


Jugar fora del país és, per a les jugadores, una oportunitat d’or, un aparador per poder tenir l’oportunitat que altres, com ha sigut el cas de Tere Morató (jugadora del Vila-real, a la Primera Divisió espanyola) i ara Ruzafa, han pogut gaudir. Una aposta ferma. Això és en el que s’ha basat el camí de Maria Ruzafa fins el dia d’avui. Primerament, va deixar casa seva, Andorra, i tot un munt d’amics, familiars i companyes d’equip, per emprendre l’aventura del futbol espanyol, però no en qualsevol escenari. Amb una oferta de l’Almeria sobre la taula, la del Principat va decidir anar més enllà i fitxar, a l’estiu, per l’Águilas de Múrcia, un conjunt que havia quedat emmarcat en un grup més potent de la Primera Nacional.

 


«Si vols seguir pujant esglaons t’has d’enfrontar als millors», va dir Ruzafa en una entrevista a EL PERIÒDIC, ara fa tres mesos, i sembla que la premissa la segueix tenint clara, perquè en poc de temps ha deixat empremta al seu ja exequip, i ha tornat a fer un salt de qualitat. No obstant això, cal recalcar que l’andorrana porta sent d’interès per al mercat italià des del passat mes d’octubre, on la futbolista va haver de dir que no, i ha estat finalment la insistència del Ternana el que ha pogut fer realitat el traspàs de l’esportista, que podrà dedicar-se al 100% al futbol en unes instal·lacions de formació de caràcter professional. «És un club molt ambiciós [el Ternana], que aposta molt pel futbol femení. El president és una apassionat de la disciplina, i això es nota, ja que no ens falta de res. Comptem amb unes instal·lacions professionals i al cap i a la fi és el que estava buscant», va declarar Ruzafa a EL PERIÒDIC, mentre afegia que «volia saber què és ser futbolista professional, sentir-te així, i gràcies a Déu ho estic vivint».


Amb un projecte ambiciós, i tenint el seu equip masculí a la Serie B (Segona Divisió italiana), el Ternana s’ha reforçat amb moltes jugadores provinents de la Lazio (un dels clàssics, i més reconeguts, equips de la lliga italiana) i es troba sota la direcció de l’exjugador de la Serie A Marco Schenardi, migcampista que va militar en equips com el Sassuolo o el Brescia. Una llista repleta de jugadores amb experiència, a les que se sumen joves promeses, com és el cas de Ruzafa, és el que s’ha ajuntat a la ciutat de Terni, i lluny de mostrar-se amb nervis o incertesa, la tricolor vol «aprofitar al màxim aquesta oportunitat que se m’ha posat al davant».
L’andorrana compta amb un contracte que la mantindrà lligada al club fins al juny d’aquest 2022, que és quan finalitza la temporada, i tanmateix, la jugadora es troba complint amb tots i cadascun dels propòsits que es va marcar en arrencar la temporada 2021-2022.

 

 

Debutar a la Primera Nacional per seguir sumant experiència i mostrar-se al món, i poder jugar a fora, en un altre país, són fites que la tricolor ha assolit en gairebé mitja campanya. «Cada cop em marco uns objectius una mica més alts, i veurem fins a quin punt soc capaç d’arribar», va assenyalar Ruzafa, que ja forma part d’un grup selecte, acompanyant a Tere Morató en les futbolistes que estan fent tangibles aquells somnis que tenen moltes de les jugadores que es troben formant-se al Principat. Des de la Federació Andorrana de Futbol (FAF), «animem al fet que les noies busquin aquestes oportunitats, que estem veient que són possibles d’aconseguir, i nosaltres farem tot el que estigui al nostre abast perquè ho aconsegueixin», va assegurar José Martin Guti, actual seleccionador absolut i sub-19 femení. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT