PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un andorrà de 22 anys mor a causa de l’accident a la C-14 a Peramola

El cotxe del jove va xocar frontalment contra una furgoneta

Per El Periòdic

Intervenció en l’accident dels cossos d’emergència catalans.
Intervenció en l’accident dels cossos d’emergència catalans. | Bombers Coll de Nargó

Un jove andorrà de 22 anys ha mort avui a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida a conseqüència de l’accident en el qual es va veure involucrat el dissabte al vespre a la C-14, concretament al punt quilomètric 148, a l’altura de Peramola (Alt Urgell). Així ho ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT) mitjançant una nota de premsa, on han detallat que es tracta de la primera víctima mortal del 2022 a la xarxa viària interurbana de Catalunya. Els Mossos d’Esquadra van rebre l’avís del sinistre a les 19.47 hores de l’1 de gener, i a banda dels efectius d’aquest cos, també es van traslladar al lloc dels fets set dotacions dels Bombers de la Generalitat – dels parcs de la Seu, Coll de Nargó i Oliana– i quatre unitats del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Per causes que encara s’estan investigant, es va produir una col·lisió frontal entre un turisme, ocupat únicament pel conductor i de matrícula andorrana, i una furgoneta, on viatjaven dues persones.

Els tres ferits en l’impacte van resultar greus i traslladats a l’hospital lleidatà, on el jove andorrà, A.C.G., no ha pogut superar les conseqüències de l’accident i ha mort. Els ocupants de la furgoneta resten ingressats. A causa del xoc, inicialment es va haver de tallar la carretera en aquest punt, i posteriorment es va donar pas alternatiu. Tot plegat va generar retencions puntuals en els dos sentits de la marxa al llarg del vespre i primera hora de la nit.

Aquest primer accident mortal del 2022 es va produir poques hores després que l’SCT presentés el balanç de sinistralitat del 2021, tal com va recollir RàdioSeu. El darrer any es va tancar amb 135 morts a les carreteres catalanes en 127 accidents de trànsit letals. La xifra suposa un descens del 23% respecte del 2019, l’últim any abans de la pandèmia, quan hi va haver 175 víctimes, en 161 sinistres mortals en zona interurbana. Cal recordar, però, que aquest 2021 encara hi ha hagut restriccions de mobilitat a Catalunya, sobretot al començament de l’any, quan fins i tot es va imposar un confinament per municipis, que més endavant va passar a ser per comarques–aquest segon no es va aixecar fins a final de març–.

En aquest sentit, i encara en comparació amb el 2019, el 2021 es va reduir la xifra d’accidents mortals en nou dels 12 mesos, però va ser superior al maig i al juny –poc després de l’aixecament de restriccions de mobilitat i coincidint amb l’inici del bon temps i les vacances– i també al desembre: aquest darrer mes han mort 13 persones a les carreteres catalanes, cinc més que el desembre de 2019. Entre les dades segmentades, des de Trànsit també han destacat que aquest darrer any la mortalitat viària ha afectat especialment els homes: representen 106 de les 135 víctimes mortals (és a dir, vuit de cada 10).

Paral·lelament, passades les 19.00 hores de la tarda d’ahir, es va produir un accident múltiple a la CG-2, a la parròquia de Canillo, en sentit sud. El succés va comportar fortes retencions a la via i, segons la Policia, hi va haver almenys tres vehicles implicats, un dels quals va bolcar, i com a conseqüència una persona va haver de ser traslladada a l’hospital. Al lloc dels fets, a l’hora del tancament d’aquesta edició encara hi estaven treballant les diverses dotacions de la Policia i dels Bombers que s’hi van desplaçar.

PUBLICITAT
PUBLICITAT