PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Perill d’allaus en zones assolellades a la tarda

El nivell de risc podria baixar de 3 a 2 a la zona nord del país

Per Albert Belis

Una allau en una muntanya andorrana.
Una allau en una muntanya andorrana. | Oscar Santos / Bombers d\'Andorra

El perill d’allaus es trobava ahir a nivell 3 sobre 5 a la zona nord del país (2 al centre i al sud), segons va confirmar Protecció Civil, tot i les altes temperatures d’aquests dies. De tota manera, la previsió d’una lleugera baixada dels termòmetres durant la nit de dijous a divendres, podria fer baixar el nivell de 3 a 2, ja que el mantell nival estaria més estable en fer més fred. La previsió també indica que les temperatures baixaran lleugerament durant el cap de setmana. Tot i això, Protecció Civil alerta que a partir del migdia, quan la temperatura puja, hi poden haver petites allaus, sobretot a les zones assolellades de la muntanya.

En concret, amb les temperatures més altes de l’habitual per l’època, la probabilitat de desencadenament d’allaus humides i molt humides augmenta en totes les orientacions a totes les cotes. Sobretot als vessants assolellats i als herbosos són possibles nombroses allaus de neu humida i molt humida de mida mitjana i, localment, gran. Són d’esperar, a més, allaus naturals i lliscaments en vessants herbosos drets. 

«El nivell 3 de risc d’allaus és habitual durant l’any, però presenta més riscos ja que la gent està més confiada pel bon temps i perquè no ha escoltat cap alerta, i això fa que no estiguin atents als sorolls i als missatges que ens dona la muntanya», van alertar des de Protecció Civil.

PUBLICITAT
PUBLICITAT