PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La població resident a Andorra el 2031 serà de 87.620 habitants

Per primera vegada augmentarà l’esperança de vida en 2,5 anys en els homes i en 1,8 en les dones

Per El Periòdic

Una zona d’Escaldes-Engordany en una imatge d’arxiu.
Una zona d’Escaldes-Engordany en una imatge d’arxiu. | ANA

D’acord amb la hipòtesi de mortalitat realitzada pel Departament d’Estadística pel període 2020-2030, l’esperança de vida experimentarà a Andorra un augment de 2,5 i 1,8 anys en homes i dones, respectivament. Així mateix, preveient la fecunditat (escenari central), el nombre mitjà de fills per dona passarà dels 1,02 de l’any 2020 als 1,20 del 2030, mentre que les previsions sobre les migracions (escenari central), determinen que el nombre d’immigrants al Principat passarà de 2.520 persones el 2020 a 2.950 persones el 2030. La població passarà dels 78.344 residents estimats a 1 de gener del 2021 a un ventall que oscil·larà entre els 83.325 (escenari baix) i els 91.049 (escenari alt) l’1 de gener del 2031. L’escenari central marca una població resident de 87.620 habitants el 2031. Concretament, la població menor de 15 anys disminuirà entre un 2,1% (l’escenari alt) i un 3,2% (l’escenari baix). La població de 15 a 64 anys creixerà un 10,4% a l’escenari alt, un 6,6% a l’escenari central i només un 1,4% a l’escenari baix i la població major de 65 anys és la que experimentarà un creixement més important, ja que el nombre dels seus efectius augmentarà entre els 6.000 i 7.000 individus en els tres escenaris.

Entrant al detall, la projecció de la població d’Andorra s’ha realitzat mitjançant el mètode dels components. Aquest és el sistema més comú utilitzat pels experts i les oficines nacionals i regionals d’estadística per a la realització de projeccions. L’aspecte clau de qualsevol projecció és determinar l’evolució futura dels fenòmens demogràfics mitjançant la confecció de diverses hipòtesis. En el cas d’Andorra la formulació d’aquestes hipòtesis planteja el problema de l’escassa dimensió demogràfica del Principat i, per tant, l’aleatorietat que presenten algunes de les seves dades demogràfiques. Per aquest motiu en la projecció dels diferents fenòmens s’han realitzat diferents exercicis de suavització i modelització demogràfica amb l’objectiu de reduir la forta variabilitat d’alguns dels indicadors elaborats en el període previ a l’inici de la projecció. 

D’altra banda, tenint en compte els registres andorrans de mortalitat, caracteritzats per un elevat subregistre, i amb l’objectiu de millorar la precisió de l’estudi, s’ha emprat l’escenari únic de mortalitat d’Espanya aplicat en les projeccions de població 2020-2070 realitzades per l’Instituto Nacional de Estadística (INE). 

Pel que fa a les immigracions, el fenomen que més ha determinat i determinarà l’evolució futura de la població d’Andorra, es disposa de molta informació de qualitat que permet formular diferents hipòtesis amb una major solidesa. Per contra, les dades sobre emigració es veuen afectades per una notable inflació dels seus valors per la probable adjudicació de possibles defuncions com emigracions. S’ha realitzat una re-estimació indirecta de la intensitat migratòria mitjançant el mètode de la generació mitjana i una modelització matemàtica de l’estructura per edats de les sortides d’Andorra. En aquest fenomen només s’ha considerat un escenari en consonància amb l’escenari únic de mortalitat. 

La projecció de població del període 2021-2031 s’ha realitzat per edats simples. Com a conseqüència de la crisi sanitària, s’han introduït uns deflactors que corregeixen els dos fenòmens de la projecció que tenen una major afectació post-pandèmica: fecunditat i immigració, especialment durant els anys 2021 i 2022. Així, es modera i estabilitza l’evolució de la projecció que connecta el valor inicial de la variable de l’any 2020 amb l’indicador a l’any horitzó de 2030. Pel que fa a la mortalitat, el gruix de la sobremortalitat es va produir al 2020, motiu pel què els seus efectes ja s’han integrat a la població de partida de la projecció.

Amb tot, dels resultats globals s’extreu que l’evolució de la població d’Andorra durant els propers anys es caracteritzarà per un creixement en tots els escenaris de la projecció. La població passarà dels 78.344 residents estimats a 1 de gener del 2021 a un ventall que oscil·larà entre els 83.325 (escenari baix) i els 91.049 (escenari alt) a l’1 de gener del 2031, amb un escenari central de 87.620 habitants al 2031. Aquest creixement, però, no serà uniforme al conjunt del període projectat. L’augment variarà amb el temps, sent als primers anys més reduït per l’efecte de la pandèmia, accelerant-se després. Els diferents ritmes de creixement de la població d’Andorra durant el període projectat estan òbviament molt relacionats amb les hipòtesis realitzades sobre l’evolució futura de les migracions, especialment en relació als nivells i ritmes de la immigració. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT