PUBLICITAT

Andorra la Vella

Salut estudia reduir l’aïllament dels positius de covid a cinc o sis dies

Mas augura un «alt increment dels contagis» les jornades vinents i tornen a créixer els actius

Per Lídia López

La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, en un moment de la seva compareixença d’ahir.
La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, en un moment de la seva compareixença d’ahir. | SFGA / JAVILADOT

El Ministeri de Salut està estudiant reduir els dies de confinament pel coronavirus. Tal com va avançar ahir la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, en el moment que es constati que la variant predominant del virus al país és l’òmicron, el departament situarà entre cinc i sis els dies d’aïllament en les persones infectades. «Procurem que el nombre de dies ens permeti garantir la seguretat de les persones», va indicar Mas, que va remarcar que el criteri que finalment s’estableixi serà perquè «es considera que aquest nombre de dies són els suficients per assegurar la protecció del malalt i les persones del voltant». De fet, amb aquesta puntual modificació s’aprofitaria per redefinir altres aspectes dels protocols, com és el cas dels circuits a seguir o la necessitat de proves diagnòstiques, en la línia de l’anunci que va fer la mateixa secretària d’Estat dies enrere sobre el treball engegat per redefinir l’atenció primària en els casos de covid. En qualsevol cas, ambdós elements estan encara en fase d’estudi i a l’espera que es confirmi que l’òmicron és la soca més comuna entre els contagiats del país. 

Andorra no seria el primer país que opta per modificar aquest element. Espanya va decidir ahir, en un acord unànime entre el Ministeri de Sanitat i les conselleries de les comunitats autònomes, reduir de 10 a set els dies d’aïllament a positius i contactes estrets no vacunats –els vacunats n’estan exempts–. I en una línia similar, el primer ministre gal, Jean Castex, també va avançar en la seva compareixença del dilluns un «ajustament» dels confinaments.

En qualsevol cas, el fet que la nova variant sigui «més infectiva i ràpida, però tingui menys impacte greu, especialment pels vacunats», tal com va recalcar la secretària d’Estat, ha provocat un nou increment de la incidència i dels contagis al Principat. Les darreres 24 hores, el Govern va confirmar 283 nous positius dels 22.823 totals, a la vegada que va tornar a anar a l’alça el nombre de casos actius, que ahir es van situar en els 2.120. «Veiem com es reverteix el decrement dels últims dies i que ara estan creixent els contagis amb l’arribada de la nova variant», va puntualitzar Mas, que va detallar que les franges d’edat que més estan creixent en positivitat són les d’entre 15 i 29 anys, i de 30 a 49. De fet, la secretària d’Estat va preveure una «tendència al creixement amb una vertical bastant marcada», i per això «hem d’esperar un alt increment dels contagis els dies vinents».

Un nombre d’infectats també engreixat pel major nombre de proves diagnòstiques fets als StopLabs del país, fruit del repartiment dels tests d’antígens a la població per part del Govern, ja que segons Mas, la realització d’aquestes proves ha permès detectar més casos, com els asimptomàtics. En aquest sentit, la secretària d’Estat de Salut va compartir que un 62% de les persones a les quals se’ls va oferir tests TRA –majors de sis anys– l’havien recollit. En total, la xifra correspon a 92.765 autotests, dels quals 4.971 a Canillo, 16.900 a Encamp, 6.306 a Ordino, 12.000 a la Massana, 25.890 a Andorra la Vella, 12.298 a Sant Julià de Lòria i 14.400 a Escaldes-Engordany. «La gent s’està responsabilitzant i contribueix aplicant una capa més de protecció», va apuntar Mas, que va valorar positivament la resposta de la ciutadania.

Pel que fa a la resta de dades de l’actualització sanitària, el Govern va compartir que es registren un total de 20.563 altes –121 concedides la darrera jornada– i que, afortunadament, no s’han hagut de lamentar més víctimes i el nombre de defuncions va restar en 140. Així mateix, la taxa de reproducció era d’1,40. A l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell es va reduir lleugerament la pressió, en rebaixar-se en tres persones els ingressats fins als 25: 11 es trobaven a planta i 14 a l’UCI, nou d’ells sota ventilació mecànica. Sobre la població escolar, Mas va reportar un total de 83 aules afectades, de les quals 30 estaven en vigilància activa –25 de total i cinc de parcial–, i 53 classes més es trobaven en règim de vigilància passiva. I finalment, pel que fa a la campanya de vacunació, a Andorra ja s’han administrat 133.088 vacunes: 57.497 primeres dosis, 56.080 segones i 19.511 terceres. Les darreres 24 hores s’havien inoculat 1.279 vaccins, i la major part van ser terceres dosis.

PUBLICITAT
PUBLICITAT