PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El museu Casa Cristo amplia l’exposició amb una caixa de núvia del segle XVIII

El comú restaurarà l’objecte per la seva preservació i l’exposarà al ‘quarto de les nenes’

Per El Periòdic

Membres del comú i de la família propietària, ahir.
Membres del comú i de la família propietària, ahir. | Comú d\'Encamp

El museu etnogràfic Casa Cristo d’Encamp amplia la seva exposició d’objectes tradicionals del país amb la incorporació d’una caixa de núvia del segle XVIII. La peça es considera una joia del patrimoni andorrà, i ha estat cedida al Comú d’Encamp per Andrea Montero. La cònsol major, Laura Mas, i la propietària de la caixa van signar ahir el conveni que cedeix l’objecte al comú de forma atemporal.

Mas va destacar que des de la corporació estan «molt agraïts d’acollir aquesta peça i, per tant, seguir ampliant el patrimoni cultural de la parròquia». Així mateix, amb l’objectiu de garantir-ne la preservació, la corporació restaurarà la caixa. I un cop acabat el procés, Casa Cristo l’omplirà amb peces del dot que tradicionalment entregava la núvia al matrimoni (com estovalles, tovalloles o altres elements de roba de la llar) i l’exposarà al quarto de les nenes. 

Segons recull la tradició, el pare de la pubilla era l’encarregat de fabricar la caixa de fusta. I la noia, per la seva part, havia de brodar les diferents peces del dot amb decoracions personalitzades i úniques. La caixa està feta íntegrament de fusta, i té una grandària de 115x47 centímetres. A més, està decorada amb quatre arcs en la seva part frontal. Amb la incorporació d’aquesta caixa cedida, Casa Cristo passa a tenir un total de nou caixes tradicionals, d’entre les quals sis són de núvia i la resta eren de treball o emmagatzematge. La caixa més antiga del museu data del segle XVII i és la caixa de la padrina, que està exposada a la seva habitació. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT