PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Desacord per la propietat de la zona on es faran uns ascensors

Majoria i minoria d’Escaldes-Engordany mostren discrepàncies

Per El Periòdic

La sessió ordinària del Consell de Comú escaldenc, ahir.
La sessió ordinària del Consell de Comú escaldenc, ahir. | ANA / M. P.

Els consellers de la minoria del Comú d’Escaldes-Engordany, Núria Barquín i Jordi Vilanova, van alertar ahir que la instal·lació dels ascensors per connectar Fiter i Rossell i la carretera dels Vilars podria estar-se projectant en un terreny privat. Segons els dos representants comunals, «tenim constància que la comunitat ha presentat una al·legació» on consta que la infraestructura no s’ubicarà en un terreny comunal, sinó en una propietat privada, i també s’estaria ocupant «un espai molt petit, però que està en litigi», cosa que impediria l’execució del projecte. A més, Barquín va recordar que per aquesta zona hi passa un torrent.

Precisament, l’aprovació del projecte per a la construcció d’aquests ascensors estava inclosa en l’ordre del dia de la sessió de Consell de Comú d’ahir, tot i que els dubtes expressats pels veïns de la zona van provocar que el comú decidís posposar la votació a la següent sessió, prevista per a la setmana vinent. Al seu torn, Vilanova va defensar que dins de la documentació facilitada als consellers referent a l’ordre del dia no s’adjuntaven aquestes al·legacions i en cas d’haver procedit a la votació no haurien tingut coneixement. «Els consellers de la minoria ho vam saber de casualitat perquè la mateixa propietat ens va fer arribar aquesta informació», va indicar, afegint que «una vegada més, aquest comú no és transparent». Amb tot, els consellers van celebrar que la corporació «faci marxa enrere i vulgui dialogar amb la propietat» que, per altra banda, «és el que hem reiterat en diverses ocasions».

Des de l’òptica de la majoria, la visió de la problemàtica és ben diferent. Segons va explicar la cònsol major escaldenca, Rosa Gili, el conseller de la minoria Miquel Aleix, que ahir no va estar present a la sala, era coneixedor d’aquesta situació, per la qual cosa «sembla que falta comunicació entre els consellers de la minoria». A més, Gili va recordar que «les comissions estan obertes» per a tots els membres del comú i va manifestar que aquesta qüestió ja s’ha tractat amb anterioritat, per la qual cosa va defensar que les queixes per manca d’informació «són unes paraules desafortunades».

A banda, Gili va reconèixer que no s’han rebut dues al·legacions, sinó una sol·licitud genèrica per part de dos propietaris expressant alguns dubtes. En aquest sentit, va afirmar que des del Departament d’Urbanisme i Cadastre s’han fet les revisions pertinents i s’ha determinat que en cap moment s’està envaint un terreny privat. Tot i estar segurs d’aquesta situació, es va decidir posposar la votació del punt «perquè hem volgut acabar de revisar-ho».

Preguntats sobre una possible paralització del projecte, la cònsol va argumentar que no és una opció que es contempli i que es parlarà amb els veïns per explicar la postura del comú. En referència al terreny que es troba en litigi, Gili va reconèixer que és cert, malgrat que no és el mateix espai on s'ubicarà l'ascensor i, en relació amb el torrent, "ens han dit que no hi ha cap problema". "Torrents i canals hi ha a molts llocs i, en principi, no hi hauria d'haver res insalvable, però parlarem amb els veïns i se'ls hi comentarà quina és la visió del comú", va concloure.

Els casaments en cap de setmana, previ pagament de 50 euros

Un dels acords presos durant la sessió d'aquest dijous va ser el relacionat amb l'ordinació de preus públics per a l'any 2022. El cònsol menor d'Escaldes-Engordany, Joaquim Dolsa, va informar dels punts més importants de l'ordinació, entre els quals destaca l'obligació d'un pagament de 50 euros per aquelles parelles que es vulguin casar a la parròquia en caps de setmana. Segons va explicar Dolsa, es tracta d'una mesura consensuada de manera conjunta durant la reunió de cònsols i aplicada d'ara endavant per totes les parròquies. Cal destacar, però, que fins a l'actualitat el comú escaldenc no aplicava cap import a les parelles que decidien casar-se.

Durant la roda de premsa posterior al Consell de Comú, Dolsa va explicar que s'ha decidit obligar a fer un pagament perquè durant els caps de setmana un treballador públic s'ha de desplaçar fins al comú i esperar que acabi la celebració del matrimoni. Al seu torn, Gili va indicar que "Escaldes no té cap necessitat de fer això", tot i que s'acabarà posant en pràctica després d'haver arribat a un acord amb la resta de cònsols.

El que podrà variar d'una parròquia a l'altra serà, doncs, la quantia d'aquesta taxa. En el cas de la parròquia escaldenca, Gili va assegurar que l'import de 50 euros se situa a la part baixa del ventall de preus.

Altres acords del consell de comú

Durant la sessió també es va aprovar de manera definitiva la delimitació amb terreny comunal d'una parcel·la ubicada al camí d'Ensucaranes. Tal com va detallar el secretari general, després d'una sèrie d'exploracions sobre el terreny a demanda de la família propietària, es va acabar executant una nova delimitació que redueix en uns 40 metres quadrats la mida original.

D'altra banda, majoria i minoria van acordar aplicar una exoneració del pagament de les taxes de foc i lloc, higiene i enllumenat públic a aquelles persones que disposin d'un certificat de minusvalidesa del 33%. Aquest punt s'inclou en l'aprovació de l'ordinació tributària per a l'any 2022.

Finalment, el comú també va donar el vistiplau a la demanda d'un crèdit extraordinari per a l'adjudicació dels treballs per a la construcció d'una rasa des de Casa Comuna fins a Caldea per un import total de 28.637 euros per passar-hi una línia de fibra òptica; a un crèdit extraordinari de 2.993 euros per a la fabricació i subministrament de jardineres metàl·liques o de material reciclable per a l'embelliment de la vora del riu, i també es va aprovar l'adjudicació del concurs públic per al subministrament de carburants de calefacció per als serveis dels comuns d'Escaldes i d'Andorra la Vella per a l'any 2022 per un descompte de 0,0075 euros el litre de gasoil a l'empresa Carburant i Derivats SA.

PUBLICITAT
PUBLICITAT