PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Suñé insta els grups a complir amb totes les accions marcades

La síndica general apel·la a la solidaritat de la ciutadania per fer front a la pandèmia del coronavirus

Per El Periòdic

Foto oficial de les autoritats presents a la sessió tradicional de Sant Tomàs.
Foto oficial de les autoritats presents a la sessió tradicional de Sant Tomàs. | Consell General

La síndica general, Roser Suñé, apel·la a la solidaritat de la ciutadania per fer front a la pandèmia del coronavirus i a la suma de voluntats per part de les forces polítiques per acomplir les accions marcades abans de finalitzar la legislatura. Ho va manifestar ahir en el seu discurs del tradicional Consell de Sant Tomàs, que un any més no s’ha pogut celebrar a Casa de la Vall a causa de les mesures sanitàries. D’aquesta manera, Suñé va fer un repàs de l’activitat parlamentària del darrer any, recordant que al llarg del 2021 s’han aprovat un total de 27 lleis i s’ha donat el vistiplau a tretze convenis que, segons va indicar, reafirmen l’arquitectura internacional del Principat i permeten avançar en el tauler de geopolítica enfortint la presència del país allà on pertoqui.

Suñé va destacar que, tenint en compte que aquesta legislatura entrarà la primavera vinent al seu quart any, hi ha textos legislatius en curs que «no podem defugir» i «hem de trobar la suma de voluntats per conduir-los a bon port». D’aquesta manera, va encoratjar als grups parlamentaris «a fer aquest esforç» i que el pròxim 21 de desembre «puguem felicitar-nos tots plegats de la feina acomplida». En referència a la pandèmia, la síndica general va posar de manifest que «continua present a les nostres vides» i va asseverar que gràcies a les vacunes s’ha pogut «controlar la situació», tot fent una crida per «assolir més altes xifres de vacunació» i apel·lant a la solidaritat amb els països que encara no han rebut les dosis necessàries. 

Quant al balanç de l’any legislatiu, va explicar que «hem hagut de legislar algunes qüestions de manera urgent» per la crisi sanitària, però també va exposar que s’ha intentat seguir «un cert ritme», com l’aprovació de la Llei de l’Institut de l’Habitatge i la de finances comunals, tot i que «m’ hagués agradat anar una mica més ràpid en alguns textos» que també són importants pel dia a dia dels ciutadans del país. Tanmateix, va puntualitzar que «legislar és lent» perquè requereix «una feina de tranquil·litat, ponderació i transversalitat dels textos», motiu pel qual va reconèixer que «de vegades en alguns temes podríem anar una mica més àgils i en altres fa falta aquest període de reflexió». D’aquesta manera, Suñé va apel·lar a la capacitat de diàleg de tots els grups parlamentaris per «expressar totes les opinions que es tenen de diferents temes».

En la mateixa línia, el cap de Govern, Xavier Espot, va exposar que ha estat un exercici «complicat» amb un balanç «agredolç» pels diferents escenaris en els quals s’ha trobat els país, des de la recuperació econòmica i la fi de la pandèmia, fins a la situació actual amb un nombre elevat de casos actius i la previsió de l’arribada de la variant Òmicron, la qual «no presagia bons temps». Per aquest motiu, el líder de l’Executiu es va sumar a la crida de la síndica general per animar a la població a vacunar-se «perquè és l’única arma que tenim al nostre abast per deixar enrere la pandèmia», ja que l’alternativa «és tancar-se a casa i crec que això no ens ho podem permetre». 

Per la seva part, el president dels grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, va valorar l’any legislatiu com a «perdut», tot posant de manifest que fa tres anys que treballen per trobar solucions a la problemàtica de l’habitatge, però des del Govern i els grups que li donen suport «no arriben propostes que donin una sortida eficient a les famílies amb dificultats per trobar un pis de lloguer a un preu assequible». 

El PS demana dimissions per la gestió a l’Oficina Covid

Després de les declaracions d’aquest dilluns del director de l’Oficina Covid, Bruno Bartolomé, en què va assegurar que hi va haver una manca de previsió quant a personal durant l’esclat de la sisena onada, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, va aprofitar la seva participació en la sessió tradicional de Sant Tomàs d’aquest dimarts per demanar que es depurin responsabilitats tenint en compte que la falta de personal durant un moment de plena expansió del virus «és una errada massa greu que té massa conseqüències per a la salut i l’economia de les persones».

A més, López va afirmar que durant la compareixença de Bartolomé es va evidenciar que «s’han fet les coses molt malament», i més quan el mateix director de l’Oficina Covid ho va reconèixer durant la seva intervenció. Segons el PS, a conseqüència d’aquest fet «estem patint una evolució de la pandèmia molt pitjor que la que hauríem de tenir» i, a parer seu, el Principat també es troba en un moment «pitjor que el dels països veïns». En aquest sentit, va argumentar que no sap si el fet de disposar de menys traçadors responia a la necessitat de «voler estalviar», tot i que si és així, es tracta d’un fet que «em produeix molta indignació i incomprensió», va sentenciar.

Tot i que el líder socialdemòcrata va reconèixer que «amb una situació com aquesta tothom es pot equivocar», el que no és «acceptable» és que «no hi hagi recursos i s’hagi volgut estalviar en un lloc clau per a protegir la salut de les persones i les economies de famílies, autònoms i empreses».

PUBLICITAT
PUBLICITAT