PUBLICITAT

L'ABA desmenteix les declaracions catastrofistes de Viñas

  • Armengol espera que la negociació de l'acord monetari s'estigui fent "pel bé del sector, per mantenir el negoci i si és possible millorar-lo"
25012011bancs
Els presidents de les entitats bancàries s'han reunit aquest dimarts al matí amb el cap de Govern i el ministre d'Economia i Finances. Foto: ANA
El director de l'Associació de Bancs d'Andorra (ABA), Antoni Armengol, ha dit aquest dimarts després de la reunió que han mantingut els presidents de les cinc entitats amb el cap de Govern, que confien que la negociació de l'acord monetari s'estigui fent "pel bé del sector, per mantenir el negoci i si és possible millorar-lo". Armengol ha afegit que el sector el que vol saber és exactament el que suposarà l'adopció de tot el cabal comunitari, tant l'actual com el que pugui venir, i esperen que el Govern aconsegueixi treure el màxim de positiu per al país "dins dels marges difícils de negociació", i obtingui els terminis d'aplicació més llargs possibles "per permetre d'adaptar-nos". El representant de l'ABA ha dit que no comparteix les declaracions del catedràtic de Dret Internacional Privat, Ramon Viñas, que va explicar a l'ANA que l'acord podria comportar una pèrdua de sobirania financera.

Reunió "al més alt nivell" és tal com ha qualificat Armengol la trobada d'aquest dimarts entre el cap de Govern, el ministre d'Economia i Finances, els presidents de les cinc entitats bancàries i ell mateix com a representant de l'ABA, per parlar sobre les negociacions de l'acord monetari i que ha durat gairebé dues hores.

El Govern, mitjançant un comunicat, ha explicat que la reunió ha servit per tal que el cap de Govern, Jaume Bartumeu, hagi mostrat el seu convenciment que l'acord "consolidarà el sector financer del Principat, mantenint la seva competitivitat i augmentant les opcions de cooperació amb el sistema financer europeu".

A la sortida de la reunió, el director de l'ABA ha assegurat que el Govern els ha informat sobre com s'estan portant les negociacions de l'acord monetari, que "està en fase de negociació i possiblement de signatura si el Govern ho considera oportú".

Armengol ha dit que la trobada s'ha fet perquè volen estar informats del contingut de les negociacions, que va lligat amb les exigències que pot posar la Unió Europea. També han volgut conèixer la posició que té el Govern, així com transmetre-li el que pensa el sector.
Viñas Farré va afirma que el cabal comunitari que s'ha d'adoptar amb l'acord monetari amb la Unió Europea "comporta una pèrdua de sobirania legislativa i financera del Principat d'Andorra". Viñas diu que "a partir de l'entrada en vigor de l'acord monetari la decisió de la política monetària d'Andorra queda en mans de centres de decisió de  països de fora", i es va preguntar si "es permetrà que Andorra participi en les deliberacions i tramitacions sobre modificació de la normativa de la Unió Europea en aquests aspectes". D'altra banda, el catedràtic especialitzat en Dret i Institucions del Principat d'Andorra va assegurar que les directives europees que caldrà adoptar "afecten greument al secret bancari i a la confidencialitat de la plaça financera andorrana!" cosa que comportaria "una pèrdua de passius bancaris importants" i "una reducció del crèdit" que xifra en uns 7.000 MEUR. També comportarà "desajustaments amb la normativa andorrana sobre intercanvi d'informació en matèria tributària", una llei aprovada el 7 de setembre del 2009, així com amb els divuit acords bilaterals ja signats.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT