PUBLICITAT

La CEA demana «un Govern fort» per afrontar «un 2011 molt dur»

  • «Tot i que s'han pres mesures, els reajustaments hauran de ser més importants», assenyala Altimir
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El nou vicepresident de la CEA, Víctor Pintos, amb el president de la confederació, Xavier Altimir, ahir al migdia. Foto: ORIOL LLAURADÓ

El president de la Confederació Empresarial Andorra na (CEA), que des d'ahir va renovar en el càrrec per proclamació després que només s'hagi presentat una candidatura a les eleccions a la junta directiva, va assenyalar que en aquests moments «cal un Govern fort» capaç d'afrontar «un 2011 molt dur» amb un suport parlamentari més ampli i, conseqüentment amb un major marge de maniobra per resoldre problemàtiques com l'estancament de la inversió pública fruit del funcionament per dotzenes parts.

«Sigui el que sigui» aquest Govern, va dir, «ho recolzarem», com sempre ha fet la confederació, que tot i el seu plantejament apolític exerceix des de la seva creació la seva pressió en el desplegament de les iniciatives legislatives favorables al sector empresarial. En el cas de la problemàtica actual, però, Altimir no va posicionar-se amb cap formació: «Si hi ha bloqueig o no, no ho sé», va manifestar, assenyalant que els polítics, en el seu conjunt, «volen sempre el millor pel país» i que els motius de la no aprovació per part de CR i ApC d'alguns crèdits que haurien beneficiat l'obra pública no són objecte de valoració per a la CEA.

El que sí va recordar Altimir és «el dèficit del 25% de l'Estat» que es perllonga any rere any, una situació que «no podrà continuar així» durant molt més temps. Per tal d'afrontar aquesta dinàmica, la CEA va defensar, a més de la idoneïtat d'un Govern més ampli, la presa de decisions en l'àmbit de l'Administració. En aquest sentit, segons ell, cal primer la realització d'una diagnosi de la situació i, tot i no arribar a l'extrem dels acomiadaments, prodecir mitjançant eines com les prejubilacions o l'optimització dels treballadors actualment en funcions.

demanda de més reajustaments / Com a exemple, el president de la CEA va fer al·lusió al cas d'Espanya, recordant que, si no es prenen decisions, abans o després caldrien accions més dràstiques. Va ser en aquesta línia que Altimir va manifestar com «tot i que s'han pres mesures, els reajustaments hauran de ser més importants» durant els pròxims anys, una voluntat que es pot tirar endavant amb «moltes fórmules».

Entre les demandes de la patronal per reactivar l'economia, Altimir va destacar l'obertura a nous sectors, així com la revisió del sistema impositiu i la implantació de l'IVA, que farà possible eliminar l'actual diversitat d'impostos indirectes, tal i com es va fer a Espanya ja fa temps, «on hi havia més de vint impostos» i calia també una unificació en un únic tipus indirecte.

A més, la CEA va defensar la necessitat de continuar vetllant pels sectors clau del país tals com el comerç, l'hoteleria i la banca, així com «mancomunar serveis», una opció que, tal i com va recordar, ja està començant a ser implementada per algunes administracions. Altimir va fer referència també a l'actual debat sobre la viabilitat de les autonomies a Espanya i va assenyalar que els Comuns serien comparables a aquestes divisions territorials, afirmant que cal replantejar igualment els mecanismes per no malbaratar recursos públics.

Però el fet «més preocupant» actualment, segons Altimir, és la contínua pèrdua de llocs de treball, amb l'important descens de cotitzants de la CASS, que han passat de 45.000 a 39.000 a la vegada que s'han perdut 5.000 llocs de treball. «Sort que la gent torna al seu país d'origen quan perd el lloc de treball», va dir, ja que en cas contrari, la situació interna seria tal que «només de pensar-ho em tremolen les cames».

«venen anys molt complicats» / Tot i la previsió del Govern que apunta a un 2011 en què es poden veure els inicis de la recuperació, Altimir va discrepar amb aquesta perspectiva i va assenyalar que, a més d'un exercici molt negatiu per a les empreses, més enllà d'aquí «venen anys molt complicats». Aquest grau de pessimisme va ser ampliat amb manifestacions com ara «la fragilitat» derivada del fet que «el 25% dels ingressos siguin del tabac», una «situació de risc importantíssima».

Altimir va qualificar la nova llei antitabac a Espanya com «una animalada» que, segons ell, no podria ser viable al Principat, doncs «el lliure mercat no és això» i caldria que els locals «poguessin escollir» si deixar fumar o no. El nou marc a Espanya podria fer, segons la CEA, que baixi el nombre de potencials compradors de tabac, o bé tot el contrari, que vingui més gent al Principat amb aquest reclam: «Ho estem fent tan malament que potser en un moment haurem de promocionar Andorra com el país del fum», va afirmar, «tot i que sàpiga greu dir-ho així».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT