PUBLICITAT

Andorra la Vella

Nova ampliació de dos mesos per aprovar mesures restrictives

Llum verda a la Llei de finances comunals, un text amb impostos «anacrònics» i «injustos», segons el PS

Per Albert Belis

El ple del Consell General d’ahir va debatre diversos punts de l’ordre del dia.
El ple del Consell General d’ahir va debatre diversos punts de l’ordre del dia. | DA

El Consell General va donar llum verda ahir a una nova pròrroga de dos mesos que faculta el Govern a establir les restriccions i mesures previstes en la Llei de seguretat pública i a la Llei general de sanitat, amb l’objectiu de protegir la salut dels ciutadans. El ministre de l’Interior, Josep Maria Rossell, va justificar la decisió per l’elevat nivell de contagis que el país està patint en aquesta sisena onada. A més, va dir, «arriba Nadal i noves variants», així que «aprovar aquestes mesures és essencial», ja que en el passat ens han permès «no haver de fer servir la força».

Per la seva banda, la consellera socialdemòcrata Judith Salazar va donar suport a la iniciativa, però va matisar que «cal molta pedagogia, perquè la ciutadania pugui complir les mesures amb més coneixement de causa». Per últim, el conseller demòcrata Carles Enseñat, que va defensar el procés de vaccinació, va assegurar que les restriccions són necessàries «perquè salven vides».

D’altra banda, el ple del Consell General va aprovar ahir la Proposició de llei de finances comunals, una iniciativa dels set comuns que va prosperar després d’haver superat el període d’esmenes en comissió i de satisfer alguns dels criteris proposats pel Govern. 

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, va posar-hi alguna objecció, ja que considera que el nou text preveu «els mateixos impostos que ja hi havia a la llei del 2003, uns impostos que són anacrònics i injustos, perquè no generen seguretat jurídica i no agraden als empresaris». En canvi, el text sí que satisfà les files socialdemòcrates pel que fa a l’àmbit administratiu, ja que clarifica conceptes. Per part de DA, Maria Martisella va argumentar que el text aportava major seguretat jurídica als comuns, però «caldrà una reflexió més àmplia del marc tributari». En aquest sentit, el 2 de febrer hi haurà una reunió de la taula de treball i, «si cal, la tornarem a reformar», va dir Martisella. El ministre de Finances, Eric Jover, va assegurar, per la seva banda, que la nova llei «tira endavant amb beneficis per als comuns, ja que no volem treure capacitat de recaptació a les corporacions parroquials». 

El ple del parlament d’ahir també va aprovar les liquidacions dels comptes del 2019 del Consell General, el Tribunal Constitucional (TC), l’administració general, les entitats parapúbliques i els resultats de l’informe del Tribunal de Comptes. En aquest sentit, Roger Padreny (PS) va demanar al Govern que aprovi les lleis que permetin tirar endavant les regularitzacions que calen segons aquest tribunal. «Hi ha una disminució d’observacions, però cal donar compliment al que demana», va afirmar. Josep Pintat (Terceravia), per la seva banda, va denunciar que «hi ha força incompliments» i que no es compleix, en alguns casos, amb la Llei de finances públiques. «És una vergonya, la situació és molt greu», va assegurar Pintat. Eric Jover va contestar el president de Terceravia: «Estem en el camí de millora, ja que hem reduït les observacions», va afirmar el ministre de Finances.

Per últim, el Consell General va aprovar ahir per assentiment el projecte de llei de modificació de la Llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme.

Acord per a la comissió especial de les pensions 

El ple del Consell General va exhibir ahir un ampli consens dels grups parlamentaris en la creació de la Comissió especial de seguiment de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i per a la sostenibilitat de les pensions. De fet, la proposta d’acord que es va sotmetre a votació va ser aprovada per assentiment, a causa de l’entesa que es va poder apreciar durant el debat i també durant la tramitació, ja que no es va haver de sotmetre a cap esmena.

El conseller general demòcrata Carles Enseñat va ser l’encarregat d’explicar les funcions d’aquesta futura comissió, que naixerà després que la comissió d’estudi hagi tret les primeres conclusions del problema i a l’espera d’un futur pacte d’estat sobre la qüestió. Segons Enseñat, la proposta d’acord «habilita la creació d’una comissió especial amb una àmplia participació de les institucions i dels agents socials i econòmics del país, per trobar solucions efectives, entre tots, als problemes actuals de la CASS». El president demòcrata, que va fer una crida a «no dilatar més» la reforma del sistema de pensions, va definir la comissió com «un espai plural de debat», amb un procés deliberatiu que no serà públic, i que haurà de presentar unes conclusions en forma de dictamen abans que acabi la legislatura. 

Aprovada la revocació de la Universitat La Salle

El Consell General va aprovar ahir el projecte de llei de revocació de l’autorització administrativa de la Universitat Oberta La Salle. La consellera demòcrata Sandra Codina va defensar el vot favorable de la majoria perquè «els motius econòmics són els únics que motiven la decisió, ja que cap estudiant s’ha vist perjudicat pel tancament, perquè els que encara tenien un curs acadèmic pendent han pogut ser reubicats a d’altres centres, mantenint el contingut curricular». Per la seva banda, la socialdemòcrata Susanna Vela va denunciar que «hi ha poca supervisió per part del Govern, i per això alguns centres aprofiten per fer coses que a altres països no farien». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT