Escaldes-Engordany
El Govern impulsa un programa per a la contractació de joves
La iniciativa, sota el nom de ‘Tinc Talent’, comença la prova pilot amb cinc candidats
El nou programa d’inserció laboral entre els joves inscrits al Servei d’Ocupació d’Andorra (SOA) que tinguin entre 16 i 25 anys, rep el nom de Tinc Talent. El projecte va ser presentat ahir pel secretari d’Estat d’Economia i Empresa, Èric Bartolomé, i la directora del Departament d’Ocupació i treball, Laura Vilella, i té com a finalitat prevenir la desocupació entre el col·lectiu de joves que no ha experimentat mai una experiència laboral prèvia i fomentar la seva contractació. La iniciativa va començar la prova pilot amb cinc joves a finals de novembre i continua en marxa a dia d’avui. Vilella va destacar que «es tracta d’un projecte que vol ajudar al col·lectiu més vulnerable a l’hora de trobar feina».
Aquest programa consta d’un seguit de tres fases per les quals han de passar els participants del programa. Primer de tot es duu a terme la fase de preselecció que consta d’entrevistes mitjançant la base de dades d’ocupació, s’analitzen les habilitats dels candidats i les seves preferències per tal d’establir un itinerari. En aquesta fase s’identifica el perfil, es determinen els punts forts i les àrees de millora per part del personal del SOA. En segon terme, es realitzen dos tallers amb una durada de quatre hores cadascun. Per una banda, el primer taller mostra als joves una radiografia del mercat laboral andorrà on es detalla el tipus d’empreses existents, els perfils requerits, les condicions i les expectatives salarials, entre altres coses. El segon taller va dirigit a millorar la presentació personal i a com aprofitar els coneixements adquirits durant la setmana de pràctiques. La darrera fase del procés consisteix en l’estada no remunerada a l’empresa que finalment s’ajusta més a les habilitats i a les preferències dels joves amb l’objectiu que visqui en primera persona el desenvolupament in situ de les activitats de la companyia. Durant l’estada s’estableix un seguiment tant a l’empresa com al jove per tal de conèixer l’adaptació en el lloc de treball i un balanç de l’experiència.
Pel que fa a la quantitat de candidats que es poden afegir al programa i les edicions de la iniciativa que es duran a terme al llarg de l’any, Bartolomé va declarar que «a mesura que es van adherint els joves, anem fent una previsió i una anàlisi en què decidim si hi ha prou candidats per dur a terme el contacte amb les empreses i tirar endavant el projecte». De la mateixa manera, Vilella va remarcar que «enguany hem seleccionat un total de vuit joves per dur a terme la prova pilot, però tan sols cinc han sigut els que s’han adherit al programa, ja que dos d’ells van trobar feina i un va deixar d’estar interessat en la iniciativa».
D’altra banda, Vilella va recordar que «el Govern es fa càrrec de l’assegurança del jove amb relació als accidents laborals que puguin ocórrer durant la fase de l’estada» i que «de moment, hem rebut molt bon feedback per part de les empreses i els inscrits al programa», de fet, «algunes companyies que han acollit els joves han manifestat que es quedarien els aprenents». Un cop se supera l’experiència exitosament, des del SOA s’atorga un certificat signat per l’empresa i pel ministeri competent en matèria d’ocupació assegurant que s’ha viscut una primera presa de contacte amb el món laboral i s’activa un protocol de prospecció de treball orientat a les preferències del jove que ha superat el programa.
Les empreses que col·laboren amb els cinc joves d’aquesta prova pilot pertanyen a diversos sectors clau a Andorra, entre els quals destaquen el lloc de treball a l’hoteleria, com ajudant de recepcionista d’hotel; la fabricació de formigó, com a ajudant d’encarregat de producció; un lloc de treball a la parapública, com a arxivista i documentalista; a l’àmbit de la jardineria, com a tècnic de manteniment i ajudant de jardineria i un lloc de feina relacionat amb els moviments de terres, com a ajudant del responsable de maquinària industrial. Cada companyia nomena una persona responsable encarregada de fer la tutorització i el seguiment individualitzat del demandant d’ocupació durant l’activitat productiva, i de garantir la seva formació i la seva seguretat en el curs de l’experiència ocupacional en el lloc de treball.